Invigning av utställningen Fula Öland: ”En annan synvinkel”

Thomaz E V Ransmyr ställer ut foton på sådant som folk vänder bort blicken från. KalmarPosten smygvisar en del av fotona från utställningen Fula Öland.
Publicerad 24 juli 2020
Bilder från Thomaz E V Ransmyrs utställning Fula Öland.
Bilder från Thomaz E V Ransmyrs utställning Fula Öland.Foto: Thomaz E V Ransmyr

Den 31 juli har utställningen ”Fula Öland” invigning. Då visas foton av det Öland som besökarna inte alltid tar del av. Fotografen heter Thomaz E V Ransmyr och kommer från Skanör, men flyttade till Mörbylånga 2017 efter många år utomlands och i andra svenska städer. Idén till ”Fula Öland” föddes ur att Thomaz tröttnade på alla jobbigt vackra vykort som visade upp en polerad bild av Öland. Det finns inga vykort på Byxelkrok i februari när det regnar, menar han.

– Jag såg vad folk tog för slags bilder av Öland och vad det var för motiv på vykorten, och allt var så fint hela tiden. Det var kvarnar, solnedgångar, orkidéer och andra typiska Ölandsmotiv. Ja, det är jättefint, men det finns så mycket annat också. Vi ser nedlagda industrier som faller ihop och bilar som är skrotade ute på Alvaret. Sådant som folk vänder bort blicken ifrån, säger Thomaz E V Ransmyr.

Han frågade sig om det också fanns någon slags skönhet i det fula. Kunde det trista bjuda på humor?

– Jag har försökt fånga det fina eller komiska i vissa motiv, som till exempel ett plank framför en telefonkiosk så att den inte går att öppna. De gamla industrierna som finns i Grönhögen på södra Öland håller på att tas över av naturen och är både väldigt fula och ganska vackra samtidigt, och berättar något om platsens historia, säger Thomaz E V Ransmyr.

Den första av två utställningar invigs fredagen den 31 juli på Tittut Öland & Café Ölands Söderbönor i Mörbylånga där den visas fram till den 6 september. Andra delen, med andra bilder, kommer visas hos Skabbekattens keramik under höstens Skördefest. Samtliga utställda bilder kommer att finnas att köpa på plats som vykort i ett enda, signerat, exemplar. Thomaz själv kommer befinna sig på Söderbönor från klockan 10.00 till 16.00 den 31 juli.

– Bilderna kommer hänga där under en hel månad när det fortfarande är slutet av högsäsongen. Det känns kul att besökarna får se Öland ur en annan synvinkel än vad de är vana att se!

Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Foto: Thomaz E V Ransmyr
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.