Annons

Ismantorps borg och det gamla Stockholm

Fornborgen vid Ismantorp är nog den borg på Öland som i sin utformning mest påminner om en stad.
Publicerad 21 mars 2021 • Uppdaterad 22 mars 2021
Ismantorps fornborg på Öland.
Ismantorps fornborg på Öland.Foto: Jan Norrman/Riksantikvarieämbetet

Borgen i Ismantorp byggdes under perioden år 200-500 e.Kr. Den övergavs tämligen plötsligt under senare delen av 500-talet, möjligen på grund av den klimatförändring som inträffade omkring år 536, och som brukar benämnas fimbulvintern.

Arkeologerna tror att även flera stora järnåldersgårdar på Öland övergavs vid denna tid på grund av köld och därmed sammanhängande svält. Under flera år inföll inga somrar och skördarna uteblev. Såväl människor som boskap och husdjur dog på grund av kyla och brist på föda.

Annons

Vad var det då som orsakade den plötsliga och våldsamma klimatförändringen? Jo, forskarna tror att ett flertal vulkanutbrott på norra halvklotet under åren 536 – 540 e.Kr. orsakade så omfattande utsläpp av partiklar i atmosfären att solens strålar i stor utsträckning hindrades från att nå jordens yta.

Gamla Stockholm före år 1547. Stockholms äldsta karta.
Gamla Stockholm före år 1547. Stockholms äldsta karta.Foto: Public Domain

Stockholms gamla stad från Gustav Vasas tid på 1500 talet är ungefär tusen år yngre än Ismantorps fornborg, ändå ser vi tydliga likheter när vi jämför det gamla Stockholm med borgen i Ismantorp. Någon har haft en plan som byggt på en tidigare plan, och så vidare genom årtusenden.

En krans av tät bostadsbebyggelse fanns i ytterområdena och ett mer öppet utrymme med glesare bebyggelse i de centrala delarna. I anläggningens centrum bedrevs handel och hantverk och där kunde religion också utövas. Helheten var ofta omgiven av någon form av skydd; bebyggelsen vid Ismantorp skyddades av en mur och den i det gamla Stockholm av öppet vatten.

Rolf Ekelund, gästskribent

Filosofie magister i historia, tidigare förläggare, ordförande i branschorganisationen Föreningen Svenska läromedel (FSL)

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons