IVO kritiserar gruppboendet Ranstad – allvarliga missförhållanden och kränkande behandling

Utredningen från IVO av det före detta gruppboendet Ranstad i Borgholms kommun är klar. Den visar att brukare som bodde på boendet utsattes för allvarliga missförhållanden och kränkande behandling.
Samtidigt avslutar myndigheten ärendet, vilket Ölandsbladet var först med att rapportera om.
Borgholm • Publicerad 3 februari 2023
I oktober tog socialnämnden beslutet om att gruppboendet skulle stängas efter att flera lex Sarah anmälningar gjorts. Sedan januari i år bor de tidigare brukarna från Ranstad på ett tillfälligt boende.
I oktober tog socialnämnden beslutet om att gruppboendet skulle stängas efter att flera lex Sarah anmälningar gjorts. Sedan januari i år bor de tidigare brukarna från Ranstad på ett tillfälligt boende.Foto: Mostphotos

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är färdiga med sin utredning om LSS-boendet Ranstad i Borgholms kommun – och den visar att allvarliga missförhållanden skedde under tiden som boendet drevs av kommunen.

”IVO bedömer att sammanfattningsvis att det vid gruppboendet Ranstad har förekommit olika tvångs- och begränsningsåtgärder samt att det förekommit kränkningar från personal riktade mot brukarna i verksamheten”, skriver myndigheten i sitt utlåtande.

I oktober tog socialnämnden beslutet om att gruppboendet skulle stängas efter att flera lex Sarah anmälningar gjorts. Sedan januari i år bor de tidigare brukarna från Ranstad på ett tillfälligt boende.

I och med att boendet har evakuerats avslutar IVO sitt ärende men riktar fortfarande kritik mot boendet:

Myndigheten skriver i sitt beslut att två brukare blivit utsatta för kränkningar som utifrån beskrivningar ”utgör rena övergrepp”. Bland annat så ska brukarna inte fått komma ut på promenad mer än en gång i veckan, en brukare blev bortglömd en morgon, en annan fick inte hjälp med dusch och en ska inte ha fått hjälp med övre personlig hygien. Anledningen till den bristande omsorgen ska vara låg bemanning. Personal vid boendet uppger även att det förekommit ”omfattande personalkonflikter”.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.