Annons

IVO riktar kritik mot Ölandskommun för bristande medicinsk vård

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har tidigare i år riktat kritik mot Borgholms och Nybro kommun för bristande vård vid kommunernas särskilda boenden för äldre – och fler beslut trillar in. Nu kritiseras även Mörbylånga kommun.
Publicerad 21 februari 2023
Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.
Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.Foto: Mostphotos, Skärmdumpar IVO:s beslut

Sedan i höstas har IVO genomfört en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre. Under våren fortsätter myndigheten tillsynen genom inspektioner och beslut för respektive kommun.

– Utifrån den journalgranskning och genomgång av enkäter som genomfördes kunde IVO konstatera att ingen av de granskade kommunerna till fullo uppnår de krav som gäller för vården vid SÄBO. Generellt kan IVO konstatera att lägstanivån av vården på SÄBO är oacceptabelt låg. Nu genomför IVO fysiska inspektioner med syfte att åstadkomma en förbättrad vård på SÄBO där äldre ges en trygg och säker vård, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO, i ett pressmeddelande.

Annons

Under hösten har myndigheten genomfört en fysisk inspektion i Mörbylånga kommun och nu har man fattat beslut om de brister som finns inom SÄBÖ i kommunen.

Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo
Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IvoFoto: Pressbild.

Följande brister har konstaterats i kommunen:

• den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.

• dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.

• läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.

• vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.

– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom SÄBO upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO.

Senast den 17 april ska kommunen redovisa vilka åtgärder man avser vidta med anledning av beslutet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons