Jesper startade hemsida för att hjälpa företag under krisen

När pandemin kom till Sverige och slog hårt mot många företag fick Jesper Nilsson en idé. Han skapade webbplatsen ”Tillsammans för Öland”, som är till för att lyfta företag som vill marknadsföra sig.
Publicerad 5 september 2020
Jesper Nilsson
Jesper NilssonFoto: Privat

– Jag kände att jag ville göra något för min hembygd. Jag såg att Kalmar hade en liknande webbplats och tänkte "varför har inte Öland en sådan?”, säger Jesper Nilsson.

Jesper Nilsson är uppvuxen i Borgholm men bor numera i Kalmar. Han har jobbat som webbutvecklare och webbproducent i drygt 15 år, och även som grafisk formgivare.

– När jag tänkte på vad jag kan göra så föll det sig rätt naturligt att det blev en webbplats, när det ändå är det jag jobbar med.

På webbplatsen "Tillsammans för Öland” syns ett flöde med företag som man kan skrolla igenom. Det kan liknas vid en annonsplats, med en liten bild, en kort beskrivning och en länk där kunderna kan klicka sig vidare till företagens hemsidor. Jesper uppskattar att han lägger cirka tio till femton timmar i veckan på hemsidan, beroende på hur inflödet av annonser ser ut. Det är utöver den tid det tog att utveckla hemsidan.

– Jag gör gärna det här för att stötta företagen, även om det är en liten insats. Det underlättar även för konsumenterna att hitta företag som erbjuder vad de efterfrågar. En del företag väljer att informera om hur de anpassar sin service under coronan. Allting är kostnadsfritt för att hjälpa företagen under pandemin, säger Jesper Nilsson.

När det meddelades att Ölands Skördefest ställdes in i år på grund av pandemin var det många som blev besvikna. Många företagare är beroende av den årliga skördefesten, berättar Jesper. Han kände då att det var ännu viktigare än tidigare att stötta de lokala företagen och att hålla Öland levande.

– När jag gick ut med att vi körde en liten skördespecial på hemsidan var det många som missuppfattade att det är ett eget evenemang. Det är det inte. Det här är en service för företagen som ändå hade tänkt ha öppet att nå ut med sin information, säger han och fortsätter,

– Jag uppmanar absolut inte att folk ska åka i onödan, vara oförsiktiga och inte tänka på smittan. Tanken är heller inte att locka turister. Den här webbplatsen uppmuntrar att man handlar lokalt och gynnar lokala företag, men jag uppmuntrar inte extra handel. Ge er inte ut om ni känner symtom, visa hänsyn och följ rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, avslutar Jesper Nilsson.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.