Den misstänkt andra Böda-rånaren åtalas

I mars dömdes två män för inblandning i rånet mot Ica Nära Böda på norra Öland. Nu åtalas en tredje person, en 24-årig man, för det brutala rånet som skedde förra sommaren.
Publicerad 14 maj 2021 • Uppdaterad 17 maj 2021
Foto: Wilhelm Nilsson, Polisens förundersökning

I mars dömdes, en 31-årig man, som deltog i själva rånet till sex års fängelse för grovt rån och grovt häleri. En 21-årig medhjälpare dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Nu åtalas en tredje person, en 24-årig man, för en mängd brott, bland annat för grovt rån mot Ica-butiken i Böda.

24-åringen tros ha gömt sig i Kosovo efter det brutala rånet men greps på Västkusten 31 mars. Mannen var häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

– En polispatrull fick syn på honom och en person till. Det blev en liten jakt då han försökte springa iväg, men de kunde ta honom, säger åklagaren Kjell Janneson till KalmarPosten dagen efter gripandet.

24-åringen åtalas nu för grovt rån, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och smitning från trafikolycksplats i samband med rånet på Öland. Han åtalas även för grov stöld efter att han ska ha gjort inbrott i en bostad i Båstads kommun och bland annat stulit bilen som användes vid rånet. Dessutom åtalas han för egenmäktigt förfarande och märkesförfalskning då han ska ha tagit bort registreringsskylten och ersatt den med en felaktig sådan.

Det var i augusti förra året som två gärningsmän tog sig in i bostaden där familjen som driver butiken på Norra Öland bor, och som ligger intill butiken. Gärningsmännen var maskerade och beväpnade med kniv och kofot. Familjen väcktes och med hot om våld tvingades mannen i familjen öppna kassaskåpet i butiken.

Gärningsmännen kom över cirka 400 000 kronor och därefter stängdes familjen in i ett omklädningsrum innan de lämnade platsen i en stulen Audi.

I flykten mötte rånarna en polispatrull i Borgholmstrakten, som bara några dagar tidigare försökt stoppa dem då de var på norra Öland och rekognoserade inför rånet. Den gången lyckades de undkomma polispatrullen men nu tappade de kontrollen över bilen och kraschade våldsamt.

Trädet där bilen krockade.
Trädet där bilen krockade.Foto: Wilhelm Nilsson

Gärningsmännen lyckades ta sig ur den kraschade bilen, springa från platsen och få hjälp att lämna Öland av en tredje kumpan. Kvar i den kraschade bilen fanns stöldgodset – och DNA från de två rånarna.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.