Annons

Ung man döms till fängelse för branden i Färjestaden

Bland annat totalförstördes tre carportslängor, förråd och 15 personbilar i den omfattande branden. Nu har en ung man dömts vid Kalmar tingsrätt.
Publicerad 9 november 2020 • Uppdaterad 4 januari 2021
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Den unga man som misstänkts för den grova mordbanden i Färjestaden den 14 juli i år har nu dömts vid Kalmar tingsrätt. Bland annat totalförstördes tre carportslängor, förråd och 15 personbilar i den omfattande branden. Mannen, som är född 2001 och bosatt i Mellansverige, döms för skadegörelse vid fem tillfällen, samt grov mordbrand. Påföljden blir 4 år och sex månader i fängelse.

Han döms även att betala en stor summa i skadestånd till en lång rad målsäganden, däribland privatpersoner men också Mörbylånga kommun, försäkringsbolag samt Kalmar länstrafik.

Annons

Mannen tände eld på ett överdrag till en personbil som stod parkerad i en av garagelängorna. Branden spred sig och orsakade skador för 4,5 miljoner kronor.

En annan ung man född -99, också från Mellansverige, döms för två fall av skadegörelse samt ringa narkotikabrott. Påföljden blir skyddstillsyn och behandling och även han ska betala skadestånd.

De två männen ska ha rest till Öland den 11 juli tillsammans med vänner där de först vistades på en camping på norra Öland. Sedan reste de neråt för att slutligen anlända till Färjestaden den 13 juli, en dag innan branden och skadegörelsen inträffade.

Brottsmisstankarna mot övriga personer som tidigare varit misstänkta har avskrivits.

Foto: Wilhelm Nilsson
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons