Annons

Katten Helix hemma igen – efter sju år på rymmen

Åsa Reuterbrand i Borgholm blev rejält överraskad när det visade sig att hennes katt, som varit borta i sju år, hittats i Kalmar.
– Man var ju helt chockad och glad, så klart.
Publicerad 28 februari 2023
Helix återförenad med Åsas dotter, Therese Reuterbrand.Foto: Privat

Katten Helix var bara sex veckor gammal när han kom som hittekatt till Åsa Reuterbrand och hennes familj i Borgholm. Han fick några månader i värmen innan det visade sig att han skulle ge sig ut på äventyr igen. Året var 2016 när Helix rymde, bara åtta månader gammal.

– I början letade vi överallt, i diken och i skogen ifall någon skulle ha kört på honom och lämnat honom där. I de flesta fall blir ju bortsprungna katter påkörda, säger Åsa.

Annons

Efter ett tag gav familjen upp hoppet om att hitta Helix, och åren gick. Tills den 6 februari 2023, sju år senare, när Åsa fick ett samtal från Djurskyddet i Kalmar.

– De sa att de hade fått in en katt som heter Helix och hittat hans uppgifter via stämpeln i örat. Först fattade jag ingenting, ”har vi en katt som heter Helix?”. Det tog någon vecka innan jag fattade att han verkligen var hemma igen. Man var ju helt chockad och glad, så klart.

Helix åtta månader gammal, precis innan rymningen.Foto: Privat

Men det hade inte gått någon nöd på katten. Helix hade gått upp i vikt och var fin i pälsen, utan en skråma. Det visade sig att han uppehållit sig vid kolonilotterna nedanför Länssjukhuset, där han träffat på flera olika människor.

– En farbror, som var den som fångade in honom, berättade att folk sett till honom där i fyra år. Han själv hade matat honom varje morgon i 1,5 år. Det är helt otroligt.

Att det verkligen var Helix som hade hittats var det ingen tvekan om.

– Han har ett kännetecken i att han har en speciell svans, svart med vit tipp. Vi har letat efter honom, men då har katterna vi sett haft helsvart svans. Men det gick inte att ta miste när vi såg honom att det var han.

– Det som talar för att han varit ute och inte bott hos någon är att han är mer skygg nu än vad han var innan. Men det tillgivna har kommit tillbaka nu. Han tar igen det han missat i sju års tid och är otroligt gosig och kelig.

Nu ska Helix få bo hos Åsas mamma ett tag för att få lite lugn och ro i början, då Åsa själv har tre katter och en hund hemma hos sig.

– Veterinären sa att katter som varit ute länge gärna vill vara innekatter då de ofta haft det tufft ute. Så han får stanna där och vara innekatt nu. Han har också börjat få specialfoder för att gå ner i vikt.

Helix hemma igen efter sju år på rymmen.Foto: Privat
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons