KLART: Kronprinsessan närvarar vid Ölandsbrons 50-årsfest

Firandet av Ölandsbron 50 år har redan ett digert program med aktiviteter och konserter. Nu är det klart att även H.K.H Kronprinsessan Victoria närvarar vid firandet.
Publicerad 27 september 2022
Bild tagen vid Kronprinsessan Victorias 45-årsdag som firades den 14 juli 2022 på Solliden.
Bild tagen vid Kronprinsessan Victorias 45-årsdag som firades den 14 juli 2022 på Solliden.Foto: Mehdi Barakat

KalmarPosten har sedan tidigare berättat om den stora 50-årsfesten för Ölandsbron som innehåller mängder av upplevelser. Bland annat konserter, luftballongsturer, eldshower, utställning av fordon och mycket annat.

Nu kan arrangörerna berätta att H.K.H Kronprinsessan Victoria kommer att delta vid firandet då hon invigningstalar från scenen.

– Kungafamiljen är viktiga ambassadörer för Sverige och i synnerhet för Öland med tanke på deras engagemang här på ön. H.M. Konung Carl XVI Gustaf invigde bron för 50 år sedan och nu inviger H.K.H. Kronprinsessan Victoria 50-årsfirandet. Det finns en fin symbolik i det, säger Matilda Wärenfalk, kommunalråd Mörbylånga kommun, i ett pressmeddelande.

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic är lika upprymd han.

– Otroligt glädjande att H.K.H. Kronprinsessan Victoria kommer att inviga firandet. Vi är väldigt nöjda och stolta över innehållet för 50-årsfirandet, och detta blir pricken över i, säger Ilko Corkovic, kommunalråd Borgholms kommun.

Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun, är nöjd över att Kronprinsessan väljer att delta i firandet.

– Det känns fantastiskt roligt att kungahuset och H.K.H. Kronprinsessan Victoria väljer att närvara vid Ölandsbrons 50-årsfirande. Det visar hur viktig vår bro har varit, och fortsätter vara, för hela vår region, säger Johan Persson.

Program för firandet av Ölandsbron den 30 september

I Kalmar och området runt Kalmar Slott

12.00–13.30

Under hösten visar Kalmar Slott en fotoutställning med bilder från tiden när Ölandsbron byggdes och invigdes. Mellan klockan 12.00 och 13.30 på jubileumsdagen kan besökarna köpa entré enbart till utställningen om Ölandsbron (50 kronor för att fira 50-åringen). På plats finns utställningsproducent Theo Håkansson.

13.00

Nostalgiträff med veteranfordon från 1972 utanför Kalmar Slott. Fordonen lämnar Kalmar klockan 15 och åker mot nästa uppvisningsträff som hålls på Hamnplan i Färjestaden.

13.30

Firandet öppnas på Kalmar Slotts inre borggård. Jubileumstrumpetaren Magnus Gustafsson spelar en födelsedagsfanfar för bron. Slottschef Meg Nömgård intervjuar ett antal personer om deras personliga koppling till Ölandsbron.

Sightseeingturer till Ölandsbron

12.30–19.00

MS Solsund turar mellan Färjestaden, Ölandsbron och Kalmar. Guidning om brons historia ombord. Räkmackor och dryck finns att köpa i serveringen.

På Hamnplan i Färjestaden

14.00–22:45

Hop on Hop off-buss mellan Färjestaden och Kastlösa.

14.00–18.00

Luftballongturer med utsikt över Ölandsbron

16.30

Lennart Palm, som är konferencier för dagen, berättar kuriosa om Ölandsbron och intervjuar personer om brons betydelse.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria invigningstalar på scenen vid Hamnplan i Färjestaden. *

17.30–18.00

Gatucirkus för hela familjen.

18.00

Fotbollsmatch mellan Kalmar FF Oldboys och Färjestaden GOIF:s flick- och pojklag födda 2011.

19.00

Eldinstallation och eldshow.

Livemusik med de lokala artisterna Effy och Adée.

*Exakta tider för H.K.H. Kronprinsessan Victorias deltagande kan komma att justeras.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.