Att pilla i rabatten, få jord under naglarna och ta hand om över 4 000 tulpaner på historisk mark är vardag när sommaren nalkas för parkpersonal på Sollidens slott i Borgholm.
Sedan 20 år tillbaka arbetar trädgårdsansvarige Anders Johansson på Solliden. Det är han och övrig trädgårdspersonals uppgift att se till att Solliden och dess tillhörande trädgårdar blomstrar och frodas inför säsongspremiären.
– Nu förbereder vi parken inför säsongsöppningen i maj. Allt i växthuset ska ut i parken. Men vi får vara försiktiga för nattfrosten, säger Anders.
– Nu börjar Solliden vakna till liv igen. Det vårstädas, rensas i rabatterna och gräsmattorna ska bli fina, fortsätter han.
På ett privat område inne på Solliden jobbar Anders och trädgårdspersonalen. Vid en röd arbetsbod ligger två stora växthus – där majoriteten av plantorna, blommorna och grönsakerna som finns på Solliden odlas. Från stickling till färgglada blommor som ska pryda kungafamiljens sommarboende. Söta dofter blandat med fuktig jord ligger som en dimma över det varma växthuset.
– Vi odlar hälften själva, lite av det som syns i parkerna har vi köpt in. Men mycket kommer från dessa växthus, säger Anders och pekar ut över ett hav av växter.
– Detta är hjärtat av Solliden. Det är växthus, grönsaksland, bikupor och så har vi hästarna här på sommaren. Det är här nere det händer.
Tillsammans med marknadsansvarige Pernilla Klintberg visar Anders runt i kungaparets växthus. På långa planteringsbord, och hängande hyllor, syns hundratals krukor med pelargoner, jordgubbar och petunior. Arbetet med säsongsöppningen under våren börjar redan i oktober efter avslutad skördefest och pågår fram till maj.
Sedan kan Solliden slå upp grindportarna.
– Det flyter på. Inför våren ska allt ut, under sommaren ska allt hållas i ordning och skötas om och på hösten stänger vi. Jag tycker om när vi öppnar på våren för då behöver vi inte gå runt här ensamma, utan får sällskap av alla besökare, säger Anders.
– Visst får vi många frågor om hur vi sköter om allting från besökarna. En gång var det en äldre dam som frågade hur vi kunde sköta gräskanterna så snyggt, skrattar han.
Och trädgårdstips – det har Anders många utav. För de som vill ha en liten bit av Solliden med sig hem till trädgården eller balkongen tipsar han om tre växter som utmärker sig för slottet:
Medelhavsväxten agave, drottningens favorit fuchsia och pelargoner.
– Medelhavsväxter behöver ju stå varmt, så det kanske är lite för tidigt för att sätta ut dem. Men många har ju inglasat nu för tiden, så den kan klara sig bra. Vill man inte plantera agave så kan man köra på ett olivträd. En typisk sommarblomma från Solliden är ju pelargonen. Den är lättskött.
– Kungen och drottningen bestämmer vad som ska planteras på Solliden. Det är deras hem och trädgård. Vi planterar många fuchsia till sommaren som är drottningens favorit. Men parken ser olika ut varje år, vi försöker variera.
Förutom att göra parken fin med blomster förbereder slottet inför kommande aktiviteter i parken. Inför säsongsöppningen om en månad öppnar slottet upp för besök i de annars privata växthusen. Flera konstutställningar ska göra entré och sommarens musiker ska göra sig förberedda i parken.
– Vi kommer ha traktorturer när vi öppnar den 11 maj och visa upp växthusen och privat mark. Jag tror många tycker att det är spännande att få komma till det privata området, säger marknadsansvarige Pernilla Klintberg.
”Detta är hjärtat av Solliden.”Anders Johansson, trädgårdsansvarig Solliden slott om växthusen.
Visst är det kittlande att jobba på historisk mark och få se den mer privata sidan av Solliden, menar Anders. 117 år efter att kung Gustav V och drottning Victorias sommarresidens stod klart kan han gå runt i parken och tänka på vad drottningen själv skulle tycka om planteringarna.
Det ska hon själv ha varit väldigt noggrann med.
– Drottning Victoria var före sin tid, hon ville ha modernitet på Solliden. Jag kan undra i bland vad hon skulle tycka om vad vi planterar i parken.
Pernilla och Anders visar runt utanför växthusen. Bland arbetsbodar, drottning Victorias privata villa och det som var boende för trädgårdsmästare en gång i tiden sträcker sig en lång allé av träd och parkytor. Anders berättar om Sollidens historia samtidigt som han leder vägen mot slottet.
– Solliden är ju inte jättegammalt egentligen, men det är viktigt att grundstenen finns kvar. Du ska känna igen att det är i Solliden du är i, skogen och parkerna ska kännas som ett rum.
Vid slottet syns flera arbetare klippa rosor och rensa spaljéer på slottets fasad. Utanför slottsentrén, där kungafamiljen varje sommar hälsar på besökarna, har vårrabatten precis planterats.
– Detta året blev det förgätmigej. Men till sommaren ska det sättas salvia där i stället, berättar Anders.
Fem till sex trädgårdsarbetare och säsongsarbetare sköter om Sollidens nio hektar mark. Marken runt omkring är dock självförsörjande då Solliden omges av skog – det gör att mycket är naturligt vackert också, tycker Pernilla.
– Vi ligger mitt i en fantastisk natur. Det är inte bara en slottspark på en plan yta, utan norr om finns Borga Hage naturreservat och den unika skogen går egentligen genom hela Solliden som vi inte fixar med.
Två av säsongsarbetarna som syns ute vid slottet är trädgårdsmästaren och floristen Malin Sunnman och trädgårdsmästaren Bjarne Persson. De är två säsongsarbetare som återvänt till Solliden under flera somrar.
– Våren har sin charm när allt börjar grönska och det gråa försvinner. Jag tycker våren och sommaren är den bästa tiden att arbeta på, säger Bjarne.
– Det känns inte som om jag är på ett jobb. Det är supertrevligt att få träffa alla kollegor igen efter vintern, säger Malin.
Det som står på agendan när KalmarPosten hälsar på Malin och Bjarne är rosklippning. Anders gissar på att det uppskattningsvis finns flera hundra rosor att ta hand om i parken. Malin och Bjarne klipper bort de ledsna grenarna så att nya rosor kan börja blomma runt midsommar. Samtidigt tittar slottshunden Morris på.
– När gästerna kommer så är det många som säger att ”vi måste ha världens bästa arbete”, och det stämmer. Men många vet inte om vilket tungt och slitsamt arbete det är också. När vi kommer förbi våren så blir det lite lättare, på sommaren underhåller vi mest, säger Bjarne.
Anders instämmer. Under sina år på Solliden har han och kollegorna burit tonvis med jord, krukor och växter. För att Solliden ska se ut som det gör.
Ett arbete som han tillsammans med sina kollegor känner en stor stolthet inför. Och det märks när han ivrigt berättar om slottets tusentals växter, många trädgårdar och arbetet inför öppningen.
– Det är en speciell plats för mig.
Följ med in bland växter och blomster i bildspelet nedan: