GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommun, polis och camping känner oro för stökiga ungdomsfester

Sommaren har startat med både varmt väder och stora evenemang. Nu vill Borgholms kommun uppmärksamma vårdnadshavare till barn och ungdomar om att man haft stora problem de senaste somrarna med stökiga fester, fylla och slagsmål på flera av norra Ölands stränder.
Publicerad 10 juni 2022
Foto: Mostphotos

Borgholms kommun skriver i ett pressmeddelande att allt tyder på att det främst är ungdomar från Ölandskommunerna som deltar i festerna.

– Vårdnadshavare kan tänka att de lämnar sina ungdomar i en skyddad miljö där det finns vuxna eller vakter som kan ha uppsikt. Men ungdomarna har sina fester utanför campingområden där de är oskyddade och utan uppsikt av vuxna, säger Martina Johansson på Förebyggande Teamet i Borgholms kommun, i pressutskicket.

– Ha kontakt med din tonåring under kvällen, besök dem gärna och se vilka miljöer de befinner sig i och hämta dem på kvällen. Kontakta oss på Förebyggandeteamet om ni vill ha mer information eller tips på hur ni kan göra för att era ungdomar ska ha det så tryggt som möjligt under sommarens festligheter, säger Tove Alm på Förebyggande Teamet.

Polis och kommun är medvetna om problemet och man genomför olika insatser för att få bukt på problemet. Bland annat samarbetar man med föräldrar och företagare på norra Öland.

– Langning av alkohol till ungdomar är en brottslig handling som kan få allvarliga följder. Risken att själv utsättas eller att utsätta någon annan för brott är betydligt större om man är berusad. Tala gärna med era ungdomar om det, säger kommunpolis Magnus Areskog.

En stor aktör på norra Öland under somrarna är campingen Böda Sand. Campingens vd Anna Barkevall står bakom kommunens arbete och vill även skicka med en uppmaning till vårdnadshavare.

– Vi står helt och fullt bakom Borgholms Kommun och deras viktiga arbete med att förskjuta och senarelägga ungdomars alkoholdebut. Vi uppskattar om du som förälder inte uppmanar eller skjutsar upp ditt barn till Lyckesand eller Böda Sand nattetid. Tillsammans med Borgholms Kommun, Länsstyrelsen, Brottsförebyggande rådet och Polisen verkar vi för att senarelägga ungdomars alkoholdebut. Det är vårt gemensamma ansvar som föräldrar, säger Anna Barkevall.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.