GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunalrådens skrivelse: ”Hur ser regeringen på Ölands militärstrategiska betydelse?”

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och hot mot omvärlden har det säkerhetspolitiska läget försämrats – inte minst i Östersjön. Både Gotland och Bornholm rustas upp militärt, men läget kring Öland är oförändrat. Därför har Ilko Corkovic och Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordföranden i Borgholms respektive Mörbylånga kommun, skickat en skrivelse till försvarsminister Peter Hultqvist.
Publicerad 4 maj 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Linus Gunnarsson

I skrivelsen förklarar kommunalråden sin syn på läget.

"Både Gotland och Bornholm rustas nu upp militärt. I förra veckan gav ni besked om ny försvarsmiljard till Gotland, vilket ska användas till kasernbyggnader för värnpliktiga och sjukvårdsberedskap. Medan Öland fortfarande står utan någon annan militär närvaro än hemvärnet. Detta trots att det i princip är lika nära till Kaliningrad från Öland som det är från Gotland. I våra ögon är Öland en av de viktiga strategiska öarna i Östersjön som motiverar militär närvaro. Vi får dagligen samtal från oroliga medborgare angående försämrade säkerhetsläget”, står det i skrivelsen.

I slutändan vill de två kommunalråden ha svar på följande frågor.

”Hur ser regeringen på Ölands militärstrategiska betydelse? Vilken hotbild finns mot Öland och hur kan vi möta denna?”

Under våren har många ölänningar luftat frågor och oro angående bland annat antalet skyddsrum och vad som händer som Ölandsbron blir ur funktion.

– Jag har fått en del samtal från oroliga människor. Jag har själv gått och funderat, vi känner att vi är utsatta på sätt och vis. Därför ställer vi de här frågorna om Ölands militärstrategiska betydelse – vi är fundersamma. Man satsar på militär närvaro på Bornholm och Gotland, men Öland är också en ö. Idag har vi inte mer än hemvärnet. Det är inte säkert att han kan svara på allt, men vi ser fram emot svaret, säger Ilko Corkovic till KalmarPosten.

Ilko Corkovic
Ilko CorkovicFoto: Pressbild
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.