Kommunen har anställt unga: ”Vi behöver etablera dialog”

Många unga har svårt att känna sig delaktiga i vad som händer i kommunen. Det vill Mörbylånga kommun ändra på och har därför anställt sju så kallade Unga kommunutvecklare.
Publicerad 6 oktober 2021
”Vi ska rädda kommunen från ett ungdomslöst södra Öland”, sammanfattar de unga kommunutvecklarna sitt uppdrag. På bild, från vänster: Hilda Hammarstedt, Alva Petersson, Felicia Strandberg, Oliwia Wittenberg, Ebba Johansson och Emilia Gustafsson. Ej på bild men med i Unga kommunutvecklare är Ebba Väpnare.
”Vi ska rädda kommunen från ett ungdomslöst södra Öland”, sammanfattar de unga kommunutvecklarna sitt uppdrag. På bild, från vänster: Hilda Hammarstedt, Alva Petersson, Felicia Strandberg, Oliwia Wittenberg, Ebba Johansson och Emilia Gustafsson. Ej på bild men med i Unga kommunutvecklare är Ebba Väpnare.Foto: Pressfoto

De unga kommunutvecklarnas uppdrag är att göra ungas röster hörda. Under hösten ska de arbeta med utvecklingsfrågor som handlar om unga. De ska skapa engagemang och ökad delaktighet och ge unga mer inflytande i samhället.

Det blir sju unga tjejer som arbetar fram till den 17 december - Hilda Hammarstedt, Oliwia Wittenberg, Emilia Gustafsson, Alva Petersson, Ebba Johansson, Felicia Strandberg och Ebba Väpnare.

Redan från första dagen har de unga kommunutvecklarna gått in med fullt engagemang och bokat upp möten, skapat en egen instagram (@ungaimorbylangakommun) och skapat en egen logotyp. Tanken är att kommunutvecklarna genom sitt arbete ska hitta kanaler och plattformar där unga medborgare och kommunens politiker kan föra en dialog.

– Vi politiker kan inte bara sitta på våra kamrar och tro att demokratin löser sig självt. Vi behöver etablera dialog med de unga i kommunen för att kunna möta morgondagens samhälle på bästa sätt. Vi vill ju att fler ska engagera sig i vår fina kommun, säger Matilda Wärenfalk, Mörbylånga kommuns kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i ett pressmeddelande.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.