Kommunen trött på att vara sämst – satsar på bättre näringslivsklimat

Mörbylånga kommun har i många år fått ta del av en tråkig läsning när det gäller Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet. Det ska kommunen ändra på.
Publicerad 16 september 2021
Anna Sara Nilsson, näringslivsutvecklare och Peter Marklund, näringslivschef i Mörbylånga kommun.
Anna Sara Nilsson, näringslivsutvecklare och Peter Marklund, näringslivschef i Mörbylånga kommun.Foto: Pressbild

Vid den senaste undersökningen hamnade kommunen på plats 274 av 290. Nu tänker man kavla upp ärmarna för att vända trenden. Under hösten startar kommunen en så kallad företagsresa där man vill gå till botten med vad det är som inte fungerar.

– Vi har tittat på undersökningen och utvärderat vad det är vi behöver jobba med. Mycket har handlat om interna processer, snabbare ärendehantering och återkoppling. Vi har haft samtal med politiker och näringsliv och försökt mejsla ut vilken väg vi ska gå, säger Anna Sara Nilsson, näringslivsutvecklare vid Mörbylånga kommun.

Som en del av företagsresan kommer politiker och tjänstepersoner att besöka företag den 6-7 oktober.

– Företagen vill ha besök, det känner vi till. Det är viktigt att politikerna får besöka företagen, för att både kunna ta rätt beslut och förstå hur näringslivet i kommunen är. Företagen bidrar mycket i kommunen med skatteintäkter och anställningar. Jag vill fråga företagen hur deras drömkommun ser ut, för att kunna diskutera i ett större perspektiv vad det är man vill ha.

Hur tar man sig an utmaningen att vända en sådan dyster trend?

– Jag blir inte nedslående av vår plats, utan tänker att då får vi ta tag i det och bli bättre. Vi har mycket att göra, men det är roligt. Vi ska ha örat mot marken för att lyssna av vad vi kan bli bättre på tillsammans med företaget. De har också ett ansvar i en kommun med att driva sitt företag på ett hållbart sätt och berätta hur de vill utvecklas. Det handlar också om hur man pratar om sin kommun när man pratar med människor. Man ska inte hymla om något är dåligt, men man får tänka på hur man kan lösa det tillsammans. Det ska bli kul att höra företagens resa och hur de tänker framåt och vad vi kan stötta med.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.