Kommunens glädje – 46 miljoner bättre än budget
För 2021 hade Mörbylånga kommun budgeterat ett resultat på 16,3 miljoner kronor. Under året gjorde svensk ekonomi en stor återhämtning vilket var svår att förutse, och detta har lett till att skatteintäkterna har ökat betydligt mer än under ett normalår. Kommunens skatteintäkter, tillsammans med bidrag, blev nämligen 32,6 miljoner kronor bättre än budgeterat.
Kommunen hade budgeterat ett resultat på 16,3 miljoner kronor. Tillsammans med de oväntade skatteintäkterna och bidragen, blir kommunens resultat 62,3 miljoner för hela 2021 – vilket är 46 miljoner bättre än budget. Kommunen ser att en del av förklaringen beror på att Mörbylånga är en tillväxtkommun och att det varje år vill flytta in fler och fler till kommunen. Det betyder dock ett ökat behov av att investera i skola och förskola samt äldreomsorg.
– Vårt resultat är förstås väldigt bra och kommer väl till pass nu när vi fortsätter våra stora investeringar, säger Matilda Wärenfalk, kommunalråd i Mörbylånga kommun, i ett pressmeddelande.
Under 2021 har kommunen investerat 138,7 miljoner kronor, vilket är en hög nivå för en kommun av Mörbylånga kommuns storlek. Ungefär hälften av pengarna har investerats i taxefinansierad verksamhet (VA och fjärrvärme). Den andra hälften har gått till gator, vägar, kommunens fastigheter och inventarier till högstadieskolan i Färjestaden.
– Tjänstepersonerna i kommunen har tagit fram bra och underbyggd framtidsanalys för vår kommun. Den har vi stor hjälp av för att kunna göra ännu bättre budgetar framöver. Analysen visar tydligt våra behov av fortsatt stora investeringar, inte bara i VA, utan även i äldreomsorgen, skola och förskola, säger Matilda Wärenfalk.
Nämndernas samlade underskott blev 7,5 miljoner kronor jämfört med budget. Socialnämnden har blivit hårdast drabbad under pandemin och sticker ut med ett underskott på 14 miljoner kronor. Om man kapar kostnader som kan kopplas till pandemin blir underskottet 2,8 miljoner kronor. En annan siffra som sticker ut står kommunstyrelsens verksamheter för. Där har man ett överskott på 4,5 miljoner kronor – trots en utgift för ett skadestånd på sju miljoner kronor i ett exploateringsprojekt. Dock är anledningen till överskottet att flera verksamheter och insatser inte har kunnat genomföras, eller blivit uppskjutna, på grund av pandemin.
”De kommande åren krävs både satsningar på välfärdens kärnverksamheter liksom på framtidsområden som att få personer långt från arbetsmarknaden i jobb, välfärdens kompetensförsörjning, klimatomställningen och välfärdens digitalisering”, skriver kommunen på sin hemsida.