Annons

Kommunstyrelsens ordförande om branden: ”Måste underlätta för våra medmänniskor”

Tisdagens brand i Borgholm har lett till att ett 20-tal människor förlorat sitt hem och sina ägodelar. Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande, berättar hur Borgholms kommun arbetar för att stötta de drabbade människorna.
Publicerad 19 april 2023
Till vänster: Lägenhetsbyggnaden i Borgholm var helt nedbrunnen under onsdagsmorgonen. Till höger: Kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic.
Till vänster: Lägenhetsbyggnaden i Borgholm var helt nedbrunnen under onsdagsmorgonen. Till höger: Kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic.Foto: Kajsa Sjögren/Pressbild

Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande, har varit på plats vid branden i Borgholm både under tisdagskvällen och under onsdagen.

– Det är fruktansvärt och hemskt. Alla är vid liv och det är så klart skönt men det är mycket tragiskt alltihop och det är många familjer som blivit av med sin bostad, säger Ilko Corkovic.

Annons

Efter branden är samtliga lägenheter i byggnaden totalförstörda och ett 20-tal människor har förlorat sitt hem och sina ägodelar.

– Vi kämpar på, kommunen har erbjudit tillfälligt boende och våra POSOM-grupper som har hand om samtal och krishantering har kopplats in. Svenska Kyrkan öppnade igår sina lokaler men det går inte att vara där nu på grund av rökutvecklingen så nu är vi på Röda Korset Kupan i Borgholm där folk kan samlas och ta en kopp kaffe och prata.

Under onsdagen är branden ännu inte släckt och det var till en början stor risk för att branden skulle spridas till intilliggande fastigheter. Ilko Corkovic vill därför rikta en eloge till blåljuspersonalen som utfört släckningsarbetet.

– Det är en riktigt fantastisk insats av räddningstjänsten och brandmännen som lyckades avgränsa branden, säger han.

Människorna som bodde i det nu totalförstörda bostadshuset har under natten fått bo på hotell och kommunen arbetar nu med att hitta ett mer långsiktigt boende.

– De har fått tillfälligt boende i några dagar och nu måste vi se till att underlätta för våra medmänniskor. Det finns sex-sju barn där som inte har någon mat eller några kläder, de har ingenting i princip. De har bara på sig det de hade när de lämnade huset som brann.

Under onsdagen håller flera arbetsplatser i Borgholm stängt på grund av rökutvecklingen. Bland annat stadshuset, Viktoriaskolan och socialförvaltningen håller stängt tills vidare och personalen arbetar hemifrån.

– Det här är otroligt tragiskt. Men man ser samtidigt hur alla hjälps åt och det är det som är bra i en liten stad att vi drar åt samma håll hela tiden. Det finns mycket kvar men som sagt det första hjälpen har levererats. Nu fortsätter vi hjälpas åt för att underlätta för våra medmänniskor.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons