Kungaparet invigde sagolik utställning på Solliden: ”Ren magi”

Under onsdagen invigde kungen och drottningen en ny konstutställning på Solliden slott för att fira kungens 50 år på tronen.
– Jag tycker det uppstår ren magi när glaset möter parkens grönska och växtligheten på ett nytt sätt. Det blir sagolikt och nästan lite mystiskt, sa kungen under invigningen.
Publicerad 19 maj 2023
Kungaparet i Engelska parken tillsammans med landshövding Allan Widman och hustru Helen Widman.
Kungaparet i Engelska parken tillsammans med landshövding Allan Widman och hustru Helen Widman.Foto: Kajsa Sjögren

Bakom utställningen står konstnärerna Åsa Jungnelius, Bertil Vallien, Ellen Ehk Åkesson, Johan Röing och Markus Åkesson från Orrefors Kosta Boda.

Konstnärer Johan Röing, Ellen Ehk Åkesson, Bertil Vallien, Åsa Jungnelius och Markus Åkesson deltar i årets Open Air utställning på Solliden.
Konstnärer Johan Röing, Ellen Ehk Åkesson, Bertil Vallien, Åsa Jungnelius och Markus Åkesson deltar i årets Open Air utställning på Solliden.Foto: Kajsa Sjögren

Det är för tredje året i rad som den Engelska Parken på Sollidens slott förvandlas till konstgalleri under bar himmel. Konceptet har varit mycket uppskattat hos både besökare och kungafamiljen. Initiativet är en fortsättning på den populära utställning med Bertil Valliens glaskonst som visades i parken 2021.

En av Ellen Ehk Åkessons installationer.
En av Ellen Ehk Åkessons installationer.Foto: Kajsa Sjögren

– Nu är det tredje året vi har en utställning utomhus här i Engelska parken! Här hoppas jag att besökarna får en stund av ro och lite eftertanke men också att hämta kraft, utställningen ska ge nya intryck och upplevelser som berikar din egen värld, sa kungen med emfas.

Kungen inviger årets utställning med emfas.
Kungen inviger årets utställning med emfas.Foto: Kajsa Sjögren

– Jag tycker det uppstår ren magi när glaset möter parkens grönska och växtligheten på ett nytt sätt. Det blir sagolikt och nästan lite mystiskt, fortsatte han.

Glasskulpturerna visas för allmänheten i parken under sommarsäsongen 2023 till och med den 1 oktober.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.