Ett år sedan invasionen: Fler intresserade av beredskap
Vad gör man egentligen när vattnet tar slut i kranen och elen slås ut? Vilken typ av mat håller länge nog för att bunkra och hur kan jag hjälpa min familj när krisen är ett faktum?
Det var frågor som ett 30-tal personer som samlades under lördagen i Ladan i Färjestaden hade när Mörbylånga kommun och Svenska Lottakåren höll kursen ”Sköt dig själv” – en heldagskurs om krisberedskap.
På plats var bland annat deltagarna Anna-Lena Gustafsson Modig från Kalmar ihop med Elin och Johan Arnesson från Färjestaden, som berättar att de sedan tidigare hade koll på krisberedskap men att det aldrig går att lära sig nog om hur man hanterar en kommande kris.
– Jag vill lära mig mer om hur jag kan ta hand om min familj. Jag har en funktionsnedsatt dotter som jag vill kunna hjälpa om det händer något, då behöver jag denna informationen, säger Anna-Lena Gustafsson Modig.
– Jag skulle klara mig rätt bra under en kris, men alla sådana här utbildningar är bra att repetera. Det är intressant att höra vad andra säger och kunna diskutera, säger Johan Arnesson.
Vissa som var på plats i Ladan hade precis som Anna-Lena, Elin och Johan en bas i krisberedskap. Men för många deltagare var informationen om hur man tar hand om sig själv och skapar en tryggare kommun ny.
Och att informationen om krisberedskap når ut till medborgarna tycker beredskapssamordnaren i Mörbylånga kommun Camilla Thure är viktigt i ”tider som dessa”.
– Ansvariga är tydliga med att vi måste förstå att det är allvar. Vi måste våga tänka på att det mest otäcka kan hända. Det kan vara tufft att tänka på, men vi måste skaffa oss en beredskap. Därför är dessa kurser viktiga, säger Camilla Thure.
– Jag hade önskat att fler dök upp. Vi hade velat se att fler invånare skaffade sig kunskaper. Kommunens resurser är begränsade och vi måste hjälpas åt, fortsätter Thure.
Under kursen fick deltagarna lyssna på föreläsningar, diskutera i grupper och lösa olika krisscenarier. Från Svenska Lottakåren var handledaren Britt-Marie Ericsson som hållit i kursen på flera platser i södra Sverige.
– Jag tycker att deltagarna har varit intresserade, antecknat mycket och ställt bra frågor. Däremot är medelåldern hög, vi vill få ungdomarna att gå denna kursen. Men det är svårt, säger Britt-Marie Ericsson.
Varför är det viktigt för medborgare att lära sig om krisberedskap?
– Vi har inte den självförsörjningen till hela svenska folket. Se bara på Öland, ni har en jättestor livsmedelsproduktion men händer något på Ölandsbron så kan ni inte ta er över. Det är viktigt att få en roll i samhället och kunna hjälpa till. Alla borde gå en kurs i beredskap.