Annons

Kvarnföreningen uppmanar att vrida på vingarna – här kan du se instruktionsfilmen

Publicerad 5 september 2023

Ölands Kvarnförening uppmanar kvarnägare att vrida runt vingarna på sin kvarn en gång om året. Detta för att man helt enkelt förlänger livet på maskineriet.

Väderkvarnar på Öland.
Väderkvarnar på Öland.Foto: Mostphotos

– Vingarna är fästa i gångåsen, som är den stora axeln, och där man kilar fast vingarna. Med tiden krymper kilarna ihop och trillar ibland bort. Vrider man vingarna hamnar de i ett annat läge och då får man mindre slitage och undviker således att byta vingar och gångås. Det är en besparingsåtgärd för kvarnägarna, säger Kennerth Gustafsson, ordförande Ölands Kvarnförening.

Annons

Samtidigt som man vrider vingarna uppmanas man även att försöka kila om vingarna och knacka ihop det hårdare för att det ska bli stabilt.

– Vi skickar ut informationen till kvarnägarna, men det är bra att allmänheten får se vårt arbete hur vi försöker bevara Ölands landskapsbild.

Föra att visa hur det går till praktiskt har föreningen tillsammans med Waxfilm tagit fram en instruktionsfilm. Den kan ni se i spelaren nedan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons