Kvinna åtalas för att ha orsakat trafikolycka vid omkörning – bil körde in i stenmur

En kvinna i 55-årsåldern står åtalad vid Kalmar tingsrätt för vårdslöshet i trafik. Enligt åtalet ska kvinnan ha kört bil på väg 925 vid Lopperstad i Borgholms kommun i början av oktober i år, och då orsakat en trafikolycka.
Publicerad 9 december 2021
Foto: Ur polisens förundersökning

Det var i samband med skördeveckan på Öland som olyckan inträffade. Enligt åtalet ska en kvinna i 55-årsåldern ha gjort en omkörning av en personbil, som redan hade påbörjat omkörning av en annan personbil. Kvinna ska ha kommit upp på vägen igen och därefter fått sladd, kört av vägen och in i en stenmur.

En man berättar i förhör hur han körde på vägen när det plötsligt small till i bildörren. Det var en omkörande bil som trycktes in i hans bildörr av ytterligare en bil längst ut på vänstersidan. Han är säker på att det var bilen längst ut till vänster, den 55-åriga kvinnan, som orsakat olyckan. Det anser även bilisten i den andra bilen.

Ett vittne som tidigare blivit omkörd av kvinnan berättar i förhör att hon har haft ett aggressivt körsätt och sicksackade mellan bilarna. Vittnet såg hur kvinnan började köra om en bil som i sin tur redan påbörjat en omkörning och att det plötsligt var tre bilar i bredd.

Den 55-åriga kvinnan har en helt annan beskrivning av vad som hände. Hon menar att hon ligger nära mittlinjen för att se om det är fritt för att påbörja en omkörning. Hon planerar omkörningen, ser att det är fritt, sätter på blinkers och påbörjar omkörningen skyndsamt. Det är nu kvinnan menar att den andra bilisten brister i sitt agerande. Hon säger att bilisten varken kontrollerar backspeglar eller den döda vinkeln och bara ger sig på att köra om, vilket resulterar i att hon trycks ut på diket. Hon säger att något slår i bilens vänstra baksida och de slungas upp på vägen igen. Hon menar att det är bilisten i den andra bilen som borde vara misstänkt för vårdslöshet i trafik, inte hon.

I kvinnans bil satt även hennes man. I förhör uppger han samma händelseförlopp som sin fru.

Enligt åklagaren orsakade kvinnan olyckan genom att ta en medveten risk eller genom att ha brutit i uppmärksamhet. Kvinnan nekar till brott.

Åklagaren föreslår att kvinnan ska dömas att betala 16 400 kronor i dagsböter.

Agnes AronssonSkicka e-post
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.