Kyrkan bjuder in till sömn: ”Tanken är att man ska vila, drömma och vakna”

Torslunda kyrka bjuder under lördagen in till sömn när evenemanget ”Go Bach to sleep” hålls – till tonerna av ingen mindre än J.S Bach.
Öland • Publicerad 11 mars 2023
Christer Svensson, musiker i Södra Ölands pastorat.
Christer Svensson, musiker i Södra Ölands pastorat.Foto: Anna Braw

Idén är att den som behöver en lugn stund ska kunna anlända till Torslunda kyrka under lördagen för att slumra till en stund i kyrkobänken. Detta till tonerna av stycken av J.S Bach som framförs av Christer Svensson, musiker i Södra Ölands pastorat.

– Det är faktiskt ett koncept som kommer från Göteborg. Att blanda in lite humor i det hela är en del av att vilja sänka tröskeln till orgelmusiken och kyrkorummet. Idén kommer från en man som heter Jon Liinason vid Göteborgs internationella orgelakademi, säger Christer Svensson till Marie Hedström, kommunikatör vid Svenska kyrkan på Södra Öland.

– Denna gång har man möjlighet att med full tillåtelse slumra i kyrkbänken. Skämt å sido, konceptet är, förutom för att sänka trösklar, skapat i en tid då vi människor behöver ta vara på de motpoler som finns gentemot det hektiska tempo vi många lever med.

I Torslunda kyrka får de sömniga besökarna en filt, kudde och raggsockor om man så önskar.

– Efter de tre styckena så bjuds man in till en liten ”eftersits” i kyrkbänken. Det bjuds på varm choklad och det finns möjlighet att stanna kvar en stund och dela sina erfarenheter och tankar med varandra. Man väljer själv om man vill dela med sig, sitta tyst och lyssna - eller avstå chokladen och gå direkt hem. Allt som allt blir det en timme som mjukt inleder lördagskvällen.

Evenemanget börjar vid 16.

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.