Annons

Långe Jan fick sig en rejäl kram av skolbarn

53 sjätteklassare krävdes det för att 240-åriga Långe Jan skulle få sig en kram. Kramen var en del av klassernas friluftsveckor i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.
Publicerad 26 september 2023
Sveriges högsta fyr, Långe Jan, fick en rejäl kram. 53 sjätteklassare fick hjälpas åt för att nå hela vägen runt.
Sveriges högsta fyr, Långe Jan, fick en rejäl kram. 53 sjätteklassare fick hjälpas åt för att nå hela vägen runt.Foto: Emma Rydnér

Under torsdagen fick den över 41 meter långa fyren långe Jan i Ottenby sig en kram. 53 sjätteklassare från Mörbylånga kommun krävdes det för att nå hela vägen runt fyren.

Under förra veckan och denna hämtas kommunens sjätteklassare upp vid sina skolor för att med turistbussar med Ölandsguider ge sig ut på dagsturer genom världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Målet för skolresan är att eleverna ska få gå en vandringsled på Ölands södra udde, besöka naturum Ottenby, ringmärka fåglar med Ottenby fågelstation, gå upp i Långe Jan och spana efter säl.

Annons

– Vi har ett fint samarbete med kommunens skolor och med naturum Ottenby. Det känns väldigt bra att kunna erbjuda eleverna i årskurs sex en sådan här upplevelse och förhoppningsvis en insikt i hur unikt södra Öland är, äger Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun.

Första gången friluftsdagarna genomfördes var under friluftslivets år 2021. Efter en utvärdering med skolorna framkom önskemål om att genomföra friluftsdagen fler gånger. Friluftsdagarna kan i år genomföras tack vare kulturmiljöbidrag för världsarvssamordning via Riksantikvarieämbetet. Bidraget är till för att skapa mervärde och utrymme för utveckling i världsarvsarbetet på lokal och regional nivå.

– Det är jätteroligt att vi kan köra friluftsdagarna i Ottenby även i år! Jag tycker att det är ett perfekt upplägg där elever får gå en sväng i Ottenby lund, se ringmärkning på Ottenby fågelstation, följa med oss från naturum ut på säl- och fågelskådning, besöka naturum och Sveriges högst fyr Långe Jan, säger Ida Hansson föreståndare naturum Ottenby.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons