Lex Sarah: Fysiskt våld och sexuellt övergrepp vid boenden

Borgholms kommun har i januari anmält två allvarliga missförhållande enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg.
Publicerad 14 januari 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Den ena händelsen skedde på ett äldreboende. Vid ett flertal tillfällen ska personal inte ha lyckats skydda omsorgstagare från fysiska övergrepp från en annan medboende.

”Övergreppen har bestått i slag och klösningar. Konsekvenserna för enskilda har, utöver att ha blivit utsatta för fysiska utfall, medfört oro/rädsla samt att några boende drar sig undan och isolerar sig på sina rum”, står det i anmälan.

Vid äldreboendet har man vidtagit eller planerat ett antal åtgärder. Bland annat ska man säkerställa att bemanningen möjliggör att personal finns i gemensamma utrymmen då den enskilde vistas där, en patientansvarig sjuksköterska lokaliserad på enheten för stöttning i det dagliga arbetet och utbildningsinsatser. Man planerar även att fatta beslut om öppnande av en mindre enhet avsedd för personer med svåra beteendesymtom relaterat till demenssjukdom.

Den andra anmälan gäller ett boende. Där ska personal inte ha lyckats skydda omsorgstagare från sexuellt ofredande/övergrepp från en annan omsorgstagare. De drabbade ska ha blivit sexuellt ofredade verbalt och med blickar.

”Vid två tillfällen bedöms händelserna vara av sådan art att de är att betrakta som sexuella övergrepp då de blivit vidrörda på ett sexuellt sätt. Händelserna har väckt både ilska och oro/obehag för de utsatta”, står det i anmälan

De åtgärder som vidtagits vid boendet är bland annat en schemalagd punktmarkering för att eliminera risken för närmanden, dokumentationsutbildning samt framtagande av rutin för att förhindra sexuella övergrepp.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.