LEX SARAH: Lät bli att tvätta omsorgstagare – fick svampinfektioner

En utredning enligt Lex Sarah pågår efter att personal på ett äldreboende i Borgholms kommun bland annat låtit bli att tvätta omsorgstagare som fått svampinfektioner som följd, rapporterar Ölandsbladet.
Borgholm • Publicerad 8 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det var efter att personal på det aktuella äldreboendet i kommunen slagit larm om att en eller flera ur personalgruppen misskött sina arbetsuppgifter som en Lex Sarah-rapport upprättades i slutet av april.

I rapporten framgår att en eller flera ur personalen struntat i att sköta omsorgstagares nedre hygien och att svampinfektioner i underliv samt början på liggsår upptäckts.

I rapporten framkommer även att personal inte hjälpt omsorgstagarna med matningar.

"Så de får äta exempelvis kall gröt, stor viktnedgång”, står det i rapporten.

Missförhållandena har resulterat i att omsorgstagare utsatts för stort fysiskt och psykiskt lidande, obehag och smärta med viktnedgång, ökad medicinering och ökad oro som följd.

Bland de omedelbara åtgärder som vidtagits finns ”information och utbildning av sjuksköterska på ATP vid flera tillfällen.”

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.