Loppisfynd och exklusiv konst samsas hemma hos Christofer Johansson i Borgholm
Christofer Johansson
Namn: Christofer Johansson
Ålder: 37
Bor: Borgholm
Kommer från: Nossebro, Västergötland
Gör nu: Ägare, VD & Kreativ ledare på Hotell Borgholm
Gjort tidigare: Gått på Grythyttans restauranghögskola 2007 med praktik på Noma i Köpenhamn år 2009 (Noma är rankad som världens bästa restaurang). Fick 2010 jobb på The French Laundry i Napa Valley i USA. Var i Spanien på ett av världens mest prestigefyllda utbildningsstipendier hela 2011. Blev 2012 kökschef på Krakas krog på Gotland. Fick 2015 hand om driften på Eksgården i Gårdby. Köpte 2019 Hotell Borgholm.
De skogsgröna tapeterna och de stora, murriga mattorna som täcker golven bidrar till en ombonad, dämpad känsla. Det är personligt på samma gång som det är genomtänkt och slätstruket.
– Föreningen har valt mycket material som finns här på Öland så som ljusa askgolv och kalksten i köket. Jag har fått färgsätta väggar, tapetsera och så där. Prylarna är mycket från auktion och loppis, sådant som man har samlat på sig genom åren, säger Christofer.
Han beskriver sig själv som en visionär och är mycket noga med vad han väljer att inreda sitt hem med. Det första som syns när vi kommer in genom dörren är en designerstol med en skulptur på sitsen, bredvid ett tapetserat skåp fyllt med antika kokböcker.
– Många av prylarna har jag en relation till: jag känner designern, formgivaren eller konstnären. Jag tycker det är roligt, för då har man kvar dem över en längre tid. Färgskalan jag gillar är naturlig och down to earth med mycket naturmaterial som skinn, läder och sten. Sen har jag adderat på det, på samma sätt som jag har jobbat med inredningen på hotellet. Det går ju i samma färgskala, kan man säga, även fast hotellet kanske är lite mer romantiskt i sin formgivning då det är lite ljusare detaljer. Här är det lite mer hårdare, lite mer skinn och metall.
Alla möbler fick inte plats efter flytten från den förra lägenheten så vissa står magasinerade och vissa har fått plats på Hotell Borgholm. Men de som lyckats få plats har alla en historia. Som soffkuddarna i antikt japanskt siden, av Jeanette Fägnell, filtarna i handkolorerad gotländsk ull av Eila Burvall och konstverket i form av en grotta, av Mårten Medbo.
– Han var den förste svensken att disputera i konsthantverk. Jag bodde granne med honom på Gotland när jag jobbade som kock där. Den här ”grottan” ingår i serien ”Enlightenment” som innehåller en uppsättning verk, men just den här finns det bara en av. Han hade haft utställning på ett galleri men då hade inte allt blivit sålt. Då hade jag lärt känna honom lite och så hade jag drickspengar som jag samlat ihop på jobbet. Istället för att bränna dem på massa skräp så köpte jag lite såna här prylar. Då blev det bland annat den här som jag köpte av honom.
– Sen är det fina saker i sig. Men för att jag ska köpa det eller tycka det är värt att ha det tycker jag det är viktigt att det finns ett sammanhang. Det går ju att gå in i vilken butik som helst och köpa något som är fint, och det är klart jag har såna saker också, men nästan allt är köpt på auktion eller loppis. Oftast så får man schysstare grejer där. Jag tror jag gav 1600 spänn för de där fyra trästolarna runt matbordet. Och det är knappt man ens får en enda stol för 1600 på Ikea.
De dämpade färgerna följer med in i köket, där vita eluttag bytts ut mot svarta och skåpluckorna går ton i ton med tapeterna. Istället för kakelplattor pryds väggarna ovanför diskbänken av kalksten. Förutom de vanliga vitvarorna som kylskåp och spis finns även en vinkyl och en cocktailkyl i samma storlek som den vanliga kylen. Det ska alltid gå att servera gästerna en drink även om de kommer med kort varsel, menar han.
– Det är viktigt att ha allt nära och framme, spontant på något sätt. Kylen är alltid full och det finns alltid mat att jobba med. Jag vill inte känna att jag behöver handla varje gång jag ska laga mat.
Spontanitet är ledordet även när det kommer till den resterande inredningen. Inget av de inköp Christofer gjort på auktioner har varit planerade.
– Jag köper inget på auktion bara för att jag ska ha det, för då blir det jäkligt dyrt. Jag gillar att känna att jag fyndar. Det är inte så att jag åker omkring och jagar loppisar utan åker jag förbi någonstans så brukar jag stanna men jag har inte den tiden att maniskt åka runt och jaga och leta hela tiden.
Den lilla tvåan känns rätt där Christofer är just nu i livet men han drömmer om en dag då han kan bygga ett hus från grunden. Där alla hans saker kan få plats utan att behöva hållas magasinerade och där han förutom tapeter och möbler även kan få bestämma utformningen på rummen.
– Min dröm långsiktigt är att bygga hus och få sätta min egen prägel på det, från scratch. Här har jag ju ändå fått förhålla mig till skalet liksom. Men det har ändå funnits mycket att jobba med, jag har valt belysning, färgsättning, tapeter och möbler. Så det ser nog väldigt annorlunda ut jämfört med vad det gör i de andra lägenheterna.
Mycket riktigt har färgerna och materialen en betydligt markantare framtoning än den klassiska standardlägenheten som brukar ha kritvita väggar. När vi tittar in i sovrummet har till och med taket där fått en ny, roströd färg.
– Det är skönt att sova i ett mörkt rum så jag har målat taket i en ganska dov, dämpad ton. Den är jäkligt behaglig och jordnära. Sen jobbar jag ju med hotell och då vill man ha en hotellsäng. Man älskar känslan av att lägga sig i en nybäddad säng med mycket kuddar och lyxiga lakan. Det tycker jag är viktigt. Det går inte att sova i ett vitt sovrum, det är som att lägga sig i operationssalen.
Intresset för inredning har alltid funnits där, menar Christofer. Han berättar att han alltid varit intresserad av hantverk och av handens skapandeförmåga.
– Människans kreativitet, oavsett vad det är. Mat, vinmakning och dryck eller möbelsnickeri, konstverk och fotografi. Jag gillar när det finns materialitet, det är superviktigt. Annars blir det plastigt och det finns för lite genuinitet i det. Allt ska gå så fort som möjligt och vara så billigt som möjligt. Det ska vara slit och släng och konsumtion. Det är ganska ohållbart, osexigt. Det måste finnas en själ i saker och ting, ett sammanhang och ett hantverk. Då betyder det någonting mer än att det bara är en pryl. Det vi omger oss med är ju ändå det vi lever i, på något sätt.
Trots att han flyttade in så sent som i höstas känner han inte att det finns något med lägenheten som saknas. Förutom de orangea draperier i hallen som ska bytas ut mot en inglasad industrivägg och en garderob i valnöt som även den ska stå i hallen. Och såklart det utrymme som kommer med ett hus, men det får vänta tills själva huset står på plats.
– Utifrån lägenheten här har jag allt jag behöver just nu. Men jag saknar utrymmet att kunna ha en tvättstuga med träningsmöjligheter, stora ytor att röra sig på, gästrum, vinkällare och sociala ytor på ett annat sätt. Men allt har sin tid.
Christofers tips för att lyckas med inredningen
– Utgå från det du själv gillar.
– Våga se utanför ramarna med färg och form.
– Satsa på långsiktig kvalitet, saker som håller.
– Blanda nytt och gammalt. Ett hem med bara nya saker är ganska opersonligt.
– Satsa på konst från kända konstnärer, det kommer alltid vara lönsamt över tid. Skulle du vilja byta det kan du alltid sälja det och köpa något annat.
– Köp inte för att något är trendigt eller har investeringsvärde.