Lovisa från Öland vann nya SVT-programmet – nu har Oscar Zia släppt hennes låt

21-åriga Lovisa Niklasson var en av fyra deltagare i fredagens premiäravsnitt av ”Songland” där låtskrivare tävlar om att få sina låtar släppta av kända artister. Hon vann tävlingen och nu har Oscar Zia släppt hennes låt ”Golvet i hallen”.
Publicerad 26 mars 2023 • Uppdaterad 27 mars 2023
Lovisa Niklasson från Öland vann fredagens avsnitt av Songland.
Lovisa Niklasson från Öland vann fredagens avsnitt av Songland.Foto: Peter Bergström/SVT

Genom serien kommer vi få följa olika svenska artister som alla är på jakt efter nya låtar. Under fredagen var det dags för första avsnittet, där Oscar Zia var på jakt efter en ny singel. Till hjälp hade han en panel bestående av låtskrivarna och producenterna Linnea ”Nea” Södahl, Carl Falk Gramer och Elias Kapari.

Efter att de fyra deltagarna framfört låtarna för panelen gick tre vidare till ytterligare bearbetning av låten för att den skulle passa just Oscar Zia. Efter flera veckors jobb fick de framföra låten igen. Och låten som till slut vann tävlingen var ”Golvet i hallen”, skriven av öländska Lovisa.

Lovisa när hon får reda på att hennes låt "Golvet i hallen" vunnit det första avsnittet av Songland.
Lovisa när hon får reda på att hennes låt "Golvet i hallen" vunnit det första avsnittet av Songland.Foto: SVT

– Det kändes magiskt, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror det var mest ofattbart. Det var så svårt att greppa i stunden: ”Men gud, var det jag som vann?”. Vi hade jobbat så intensivt med låten och det hade varit så stressigt. Sen minns jag att hela den sista inspelningsdagen så hade jag inte en jättebra magkänsla. Jag var verkligen inte förberedd på att jag skulle bli vald. Det kom som en chock men jag blev också så glad, såklart.

Hur var det att se Oscar Zia framföra låten?

– När han hade valt låten och skulle sjunga den så var jag lite rädd att jag skulle känna att jag inte ville lämna ifrån mig låten och att jag skulle vilja ha den för mig själv. Men jag kände verkligen när han sjöng den att det här blir så bra, det är hans låt nu. Jag kände mig så nöjd med allting.

Oscar Zia framför "Golvet i hallen".
Oscar Zia framför "Golvet i hallen".Foto: SVT

Avsnittet sändes fredagen den 17 mars men går att se i efterhand på SVT Play. Sedan avsnittet kom ut har Lovisa fått många meddelanden och kommentarer, både från vänner och bekanta men också från människor hon inte känner.

– Det har varit lite överväldigande nästan, att så många hört av sig och varit glada och sagt att det är kul. Framförallt att det är så många som sagt att de även gillar originalversionen och det är väldigt kul för mig att de inte bara gillade den slutgiltiga produkten utan att de även gillade den jag kom in och sjöng första gången.

Låten ”Golvet i hallen” släpptes under fredagen efter avsnittet hade sänts och ligger nu ute på olika streamingtjänster.

Vad är nästa steg i karriären, vad har du för planer framåt?

– Jag måste nog landa lite först, hur sjukt det har varit att vara med om det här. Men sen så småningom är planen att fortsätta jobba på min egen musik och släppa en egen EP under eget namn i sommar. Så förhoppningsvis kommer jag fortsätta skriva och skriva till andra och vidareutveckla mitt artisteri och låtskrivande.

Oscar Zia framför Lovisas låt "Golvet i hallen" i slutet av programmet.
Oscar Zia framför Lovisas låt "Golvet i hallen" i slutet av programmet.Foto: SVT
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.