Annons

Mammorna om färre nyfödda i länet: ”Klart att man tänkt på världsläget”

Färre barn föddes i Kalmar län under 2022, men exakt vad som ligger bakom minskningen är svårt att svara på. De nyblivna mammorna Louis Palmgren och Erica Edlingsson har tänkt på världsläget men tror inte att det påverkar föräldrars beslut om att skaffa barn.
Publicerad 22 februari 2023 • Uppdaterad 2 mars 2023
Louis Palmgren och Erica Edlingsson är kompisarna som blev mammor under 2022.
Louis Palmgren och Erica Edlingsson är kompisarna som blev mammor under 2022.Foto: Linn Svensson

Barnafödandet minskar i hela landet efter en pandemi där antalet barn som kom till världen ökade. Enligt rykande färsk statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, har antalet nyfödda i Kalmar län inte varit så lågt på 17 år. Under de första nio månaderna på 2022 minskade antalet nyfödda i landet med över sju procent jämfört med samma period 2021.

Men vad det är som gör att färre barn föds kan vara svårt att svara på, enligt SCB. Rent historiskt sett så har antalet nyfödda påverkats av bland annat ekonomiska konjunkturer och olika samhällsfaktorer som förändringar i familjepolitiken.

Agnes är en av bebisarna som tillhör årskull 2022 – året då färre barn föddes.
Agnes är en av bebisarna som tillhör årskull 2022 – året då färre barn föddes.Foto: Linn Svensson
Annons

Två som blev mammor under förra året är Louis Palmgren och Erica Edlingsson:

– Jag blev gravid när kriget i Ukraina bröt ut och då är det klart att det snurrade i huvudet lite extra. Jag tänkte ”ska man verkligen sätta barn till denna världen”. Det är klart att man tänkt på världsläget, säger Erica Edlingsson som är mamma till Agnes, tre månader.

– Men hur världen ser ut gör ingen egentlig skillnad i mitt beslut, Agnes finns ju till ändå, säger Erica.

2 176 levande barn föddes i länet under 2022. En av dessa är Åke.
2 176 levande barn föddes i länet under 2022. En av dessa är Åke.Foto: Linn Svensson

Louis kan inte sätta fingret på vad som skulle kunna vara orsaken till att färre barn föddes i länet 2022 men menar att det går upp och ner.

– Jag och min sambo hade försökt att få barn i flera år. När jag äntligen fick barn förra året så var inte min första tanke på hur det kommer se ut i framtiden. Men jag kan säga att jag har tänkt mycket på klimatförändringarna och hur det kan påverka mitt barn, säger Louis Palmgren, mamma till Åke.

– Sen tror jag att detta med att skaffa barn går upp och ner. Det visar ju statistiken, säger Louis.

”Jag blev gravid när kriget i Ukraina bröt ut och då är det klart att det snurrade i huvudet lite extra.”
Erica Edlingsson, nybliven mamma.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons