Annons

Man åtalas för mordförsök efter knivdåd mot kvinna – barn ska ha blivit vittne

Tidigt på morgonen den 19 juli larmas polis och ambulans till en bostad i ett samhälle utanför Färjestaden med anledning av ett grovt våldsbrott. En polispatrull anländer först till platsen och ser två personer ligga på en gräsplätt intill bostaden. En man i 40-årsåldern åtalas nu för försök till mord.
Publicerad 18 augusti 2023
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.Foto: Hedda Ottestam

”Båda personerna som befinner sig på gräsplätten är mycket blodiga”, skriver den ena polisen i ett PM.

De två poliserna börjar direkt med livräddande insatser i väntan på ambulans. När ambulanspersonal tar över livräddningen beger sig ena polisen in i bostaden. Det är blod i större delen av lägenheten och i ett bostaden befinner sig även barn.

Annons

Misstankarna riktas mot den skadade mannen på gräsplätten. Att han först knivhuggit kvinnan och sedan sig själv. Trots att de fick livshotande skador överlevde båda två.

Kvinnan berättar i förhör att hon och mannen hade särat på sig men att de kommit överens om att han kunde hälsa på när som helst. Hon berättar att hon vaknade den dagen med en dålig känsla och hörde hur mannen letade efter något i diskhon, troligtvis en kniv. När kvinnan gick ut ur rummet och mot toaletten såg hon ”hans galna blick”. Han tog in henne på toaletten och där började en diskussion som gick över till att mannen högg henne med kniven flera gånger, bland annat i halsen. Ett av barnen berättar i förhör att denne knackade på toalettdörren, som sedan öppnades. Där såg barnet mamman och pappan – och blod.

Kvinnan tror att hon blev medvetslös och att mannen trodde att hon var död varpå han gick iväg. Hon lyckades på något sätt få krafter tillbaka och krypa iväg och rymma. Mannen ska under tiden åsamkat sig livshotade skador på sig själv.

Barnet berättar hur denne knackade på hos grannar om att ringa polisen.

Mannen berättar att han inte hade för avsikt att försöka döda kvinnan. Men han erkänner att han skadat henne.

”Det enda jag minns är att jag grep tag i kniven och slog några gånger.” ”Jag planerade inte att döda henne. Tillföra smärta kanske, skära venerna”, säger mannen i förhör.

Mannen står nu åtalad för försök till mord och grovt barnfridsbrott. Mannen nekar till brott. Mannen är utländsk medborgare och åklagaren yrkar att mannen efter avtjänat straff ska utvisas till hemlandet, med förbud att komma tillbaka till Sverige.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons