Man döms för rattfylleri – tingsrätten tror inte på hans förklaring

En man i 20-årsåldern från Borgholms kommun blev i april i år stoppad av polis. Mannen döms nu för rattfylleri och ringa narkotikabrott, då tingsrätten inte tror på hans förklaring.
Publicerad 21 maj 2023
Kalmar tingsrätt, arkivbild.
Kalmar tingsrätt, arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Mannen körde bil på Storgatan i Borgholm när han plötsligt ser att en polisbil slår blåljus bakom honom. Det visar sig att mannen har cannabis i blodet och han misstänks för drograttfylleri och ringa narkotikabrott.

Vid huvudförhandlingen berättar mannen att han hade en e-cigarett i bilen som innehöll en liten mängd cannabis som han hade fått av en kompis en vecka tidigare. När han såg blåljusen fick han panik. Han stannade till och rökte snabbt två bloss för att den skulle ta slut. Det tog cirka 20 sekunder innan polisen kom fram. Han gjorde detta för att han inte ville bli tagen med cannabis. Han menar således att han rökte efter körningen, vilket då skulle innebära att han inte gjort sig skyldig till rattfylleri. Han har provat att röka cannabis kanske två veckor tidigare. Han nämnde inte detta vid polisförhöret eftersom han inte trodde att det skulle ge utslag i urintestet och att han därför skulle komma undan.

Mannen nämnde sin förklaring om att han rökte cannabis efter körningen först vid huvudförhandlingen. Tingsrätten anser att det rör sig om en uppenbar efterhandskonstruktion.

Mannen döms för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden bestäms till 50 dagsböter om 50 kronor, totalt 2500 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.