Annons

Man skrev att det vore spännande att döda någon – attackerade släkting med yxa

När polis anlände till adressen i Borgholm den 21 augusti i år kunde de gripa en man i 40-årsåldern. Han misstänktes för att ha attackerat en äldre släkting med en yxa. Nu åtalas han för försök till grov misshandel, brott mot knivlagen och skadegörelse.
Publicerad 7 september 2023
Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrättFoto: Hedda Ottestam, Mostphotos

Mannen i 40-årsåldern anhölls dagen efter attacken och häktades den 24 augusti.

I åtalet framgår det att mannen ska ha jagat sin släkting och upprepade gånger huggit mot denne med en yxa, en gärning som kunde ha varit livsfarlig. Åklagaren menar att det endast var på grund av tillfälliga omständigheter som brottet inte fullbordades eftersom släktingen ska ha lyckats backa undan och undkomma yxhuggen genom att ta skydd bakom en dörr. Åklagaren menar att mannen begick gärningen med uppsåt och att gärningen varit särskilt hänsynslös. Brottsrubriceringen är försök till grov misshandel och åklagaren yrkar i andra hand på att mannen döms för grovt olaga hot.

Annons

”Han misstänks ha varit påverkad av narkotika och alkohol när han kört till platsen. Han ska även ha mejat ner 15 brevlådor i närheten av brottsplatsen och kört vidare”, sa polisens presstalesperson efter händelsen.

Mannen i 40-årsåldern åtalas även för brott mot knivlagen då han ska ha haft två yxor på allmän plats som var tänkta att användas som vapen. Detta ska ha varit särskilt farligt eftersom mannen var påverkad vid tillfället.

Han riskerar även att dömas för skadegörelse då han i tumultet ska ha tagit sönder två tavlor och en dörr tillhörande släktingarna så att det blev skador för ett okänt värde.

Bland bevisningen finns fotografier på skador, bostaden efter händelsen samt på yxorna. Som bevis finns även en sms-konversation där mannen tre dagar innan gärningen uttryckt att det vore spännande att döda någon.

Ytterligare åtalspunkter kan tillkomma, då utredningen av misstänkt rattfylleri som resulterade i nedkörda brevlådor ännu inte avslutad, det berättar åklagare för Ölandsbladet.

Mannen nekar till brotten.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons