Annons

Manifestation i Borgholm – llko Corkovic minns sin egen flykt: ”Det är klart man gråter”

Ryssland har invaderat Ukraina. Flyglarm tjuter, bomber faller och eldstrider avlöper varandra. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har minst 160 000 människor tvingats fly Ukraina de senaste dagarna. På tisdag arrangerar Borgholms kommun en manifestation till stöd för Ukraina. llko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun, har själv varit på flykt och drabbades starkt av tv-bilder från invasionen.
Publicerad 27 februari 2022 • Uppdaterad 28 februari 2022
llko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun.
llko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun.Foto: Pressbild

– Jag var på gymmet idag och såg på tv den lilla flickan som grät. Det är klart att gamla bilder rullar upp framför ögonen. Jag fick uppleva det och jag trodde inte man skulle behöva uppleva det igen. Det är en hemsk upplevelse. Jag ser på tv-bilderna när de rullar sina väskor och en pappa som kramar om sin dotter – och de vet inte om de ska träffas igen. Det är klart man gråter, säger llko Corkovic.

llko flydde från Bosnien Hercegovina och kriget på Balkan i början av 90-talet. På rak arm vet han exakt vilket datum han landade i Sverige.

Annons

– 18 december 1992. Det är 29 år sedan. Bilderna bara poppade upp igen. Personerna som kommer på tåget och de som inte kommer på tåget. Man pendlar mellan hopp och förtvivlan. Vi lade oss varje gång med två väskor i sängen. Det var bara förnödenheter, mat och blöjor till vår äldsta dotter som var 1,5 år då. Det är tragiskt. Man gråter inombords. Bilderna rullar framför ögonen faktiskt, med detaljerna som jag inte trodde jag hade. Det ger en klump i magen och en sorg i hjärtat. En oerhörd sorg i hjärtat. Det finns inga vinnare i krig, även de som tror att de är vinnare har förlorat.

Klockan 16.30 på tisdag den 1 mars arrangeras en manifestation till stöd för Ukraina på Borgholms torg. Arrangör är Borgholms kommun tillsammans med Svenska kyrkan norra Öland.

– Manifestationen är för demokratin. Vi vill visa vårt stöd för det ukrainska folket och fördöma invasionen av Ukraina. Jag hoppas att eländet tar slut så fort som möjligt. Freden vinner alltid. Längtan efter fred är alltid större.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons