Marianne Martinsson: ”Jag höll på att gå under utan livemusik”
Godmorgon, när klev du upp i dag?
– Klockan 05.30.
Hur startar du helst dagen?
– Jag gör något moment med den surdeg som står och jäser. Sedan går jag ut och släpper ut hönsen Loffe, Ellen, Ann-Marie och Lissie och går en runda i trädgården.
Vilken tid gillar du bäst?
– Morgonen är klart bäst.
Hur kom det sig att du driver evenemang i hemmet och i trädgården?
– Det började med att jag och Kim Stranne körde Runsbäcks musikfest tillsammans här i trädgården under sju års tid, en gång om året, men sedan kände vi oss färdiga med det projektet. Sedan 2018 har jag arrangerat 20 konserter själv här. Mina tre stora intressen är trädgården, bakning och så har musiken tillkommit efterhand. Efter 30 år som förskollärare kände jag att jag ville jobba med mina intressen, men samtidigt är jag väldigt mån om min hälsa så jag vill göra det i lagom dos.
Hur har coronan påverkat din verksamhet?
– Tre inomhusevenemang som jag skulle ha haft blev inställda. Jag kände att jag höll på att gå under utan livemusik, och i och med att nästan allt är inställt ville jag ta chansen att testa på att ha något musikevent ute i trädgården i år, i liten skala. Jag tror på coronasäkra events, för att helt isolera sig har ett högt pris. För mig varar sommaren september ut, så på söndagseftermiddagar är de musik ute och café med macka och kaka. Under höstsäsongen, från oktober, blir det evenemang en gång i månaden inne. Innan hade jag 40 platser, men nu kommer jag erbjuda 20 platser inne och eventuellt tio platser på altanen.
Hur tacklar du en motgång?
– Jag försöker ringa in problemet och gör vad jag kan från mitt håll. Sedan bollar jag vidare till eventuella andra berörda och delegerar vad de kan bistå med. Jag försöker lära mig av det som sker.
Vad gör du en ledig dag?
– Det kan bli en oskårad dag i min trädgård, med omväxlande hårt och lättare arbete varvat med vila, kaffepauser och matpauser. Badar gärna.
Hur skulle din drömdag här i trädgården se ut?
– Laleh skulle uppträda. Familjen och deras vänner blandat med mina vänner är på plats. Någon god cateringfirma skulle få fixa maten den dagen, så att det inte blir stressigt. Sedan skulle gästerna sova över och morgonen efter går vi ner och badar. Jag gillar att ordna kalas, och det här är mitt sätt att göra det på.
Person/personlighet du ser upp till?
– Fysikern och författaren Bodil Jönsson, Carl Malmsten som bland annat grundade Capellagården och Susan Humphries som är före detta rektor vid Coombes school England. Tre av mina förebilder.
Har gör du för att varva ner?
– Är i min trädgård, bakar i mitt kök och badar.
Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?
– I sommar har jag lyssnat på väldigt många bra sommarprogram. I trädgården har jag en tältsäng med en matta på där jag brukar ligga och lyssna. Vill läsa, men hinner oftast inte. Lyssnar på mycket musik på cd'n.
Jobb i ditt nästa liv?
– Att jobba med de stora frågorna, det vill säga hur vi räddar vår planet. Jag vill även använda min roll som pedagog i det förändringsarbetet.
Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?
– Bodil Jönsson, Olle Linder och Laleh.
Vad skulle du bjuda på?
– Goda matiga gröna pajer och annat gott som odlats i min trädgård.
Vad är fredagsmys för dig?
– Gott vitt vin, havskräftor och mitt goda ljusa bröd med tuggmotstånd.
Vem skulle du ta med dig till en öde ö?
– Mina två barnbarn Märta och Mila.
Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt arbete?
– ”Går det att leva på det?”
Går det att leva på det?
– Det går tack vare att jag har börjat ta ut allmänpension. Jag har det som en liten inkomstbas, men jag behöver mina andra inkomster också för att gå runt. Jag har blivit bra på att klara mig på lite och jag är inte den oroliga typen. Jag brukade baka till marknaderna, och när de pausades blev det såklart ett tapp. Evenemangen blir en liten inkomst både för mig och för artisten. Utifrån mitt perspektiv är det bättre att faktiskt göra något för kulturen än att inte anordna något alls för att man inte tjänar de stora pengarna. Vi tar inte mer i inträde för att vi har färre gäster nu under coronan – vi är ute efter att människor ska må bra.
Hur är det att jobba med sina stora intressen – blir det aldrig för mycket?
– Nej. Jag är en social person och jag brinner för kulturen och möten. Jag vill bidra med det jag kan göra och jag gillar att göra något mer med mitt hem än att bara bo här. Det är en skön känsla att driva något eget och utveckla det i lagom takt utefter sin kompetens. Men jag har också en liten regel att när musikern drar i gång så ska allt annat vara färdigt. Då sitter jag ner jag också. Jag gör ju det här för andras skull, men även för min skull.
Vad är ditt mål med trädgården?
– Jag vill beröra människors alla sinnen. Mitt mål med trädgården är att fantasin måste få spelrum. Det är en process hela tiden, som jag jobbar med i en lagom dos efter vad jag orkar med. Fantasin har nog med mina tidigare 30 år som förskollärare att göra. Trädgården är inte en vacker fasad som ska visas upp – det är min verkstad. Målet är inte att den ska bli färdig.
Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?
– Var i nuet och fånga tillfället, då behövs ingen bucketlist.
Namn: Marianne Martinsson
Ålder: 62 år
Familj: Vuxen son, hans sambo och två underbara barnbarn
Bor: Jag har bott på Öland sedan 1989 och 16 år här på S. Sandåsgatan i Färjestaden
Kommer från: Frillesås i Norra Halland
Beskriv dig själv: Positiv, kreativ och handlingskraftig
Aktuell med: Ständigt aktuell med gott surdegsbröd och kakor. Har musikevents i trädgården till och med september, och även året om inomhus. Framöver erbjuds även bak- och trädgårdskurser.