Annons

Mats Torstensson har hästar som livsstil: ”Jag brinner för att se andra utvecklas”

Den positiva och målinriktade ölänningen Mats Torstensson har haft hästar som sin livsstil i princip hela livet. Han är en omtyckt tränare och är engagerad i föreningen Ölands Sportryttare. I oktober blev Mats utsedd till Månadens profil av Smålands Ridsportförbund. Därför passar det ju utmärkt att han även blir Veckans profil hos KalmarPosten!
Publicerad 14 oktober 2023
Mats Torstensson
Mats TorstenssonFoto: Åsa Torstensson

God morgon! Hur startar du dagen?

– Med att gå ut och fodra hästarna. Sedan blir det frukost.

Annons

Du är en ryttare med meriter i svår hoppning, du är ponnypappa och B-tränare med ungefär 100 elever i träning. Hur känns det att ha fått utnämningen av Smålands Ridsportförbund?

– Det var väldigt hedrande och roligt, jag blev jätteglad.

Hur startade ditt intresse för hästar?

– När jag var åtta år lekte jag med en kompis som skulle åka till ridskolan. Vi var inte så många barn i byn så jag frågade om jag fick följa med och vi åkte till Aledal i Färjestaden. De satte in en extra häst till mig, jag fick prova att rida och sedan var jag fast.

Vad är ditt huvudfokus just nu inom ridsporten?

– Nu är det att vara tränare för andra. Jag har satt min tävlingskarriär lite åt sidan så det är mest fokus på min dotter Emilia som tävlar mycket på ganska hög nivå. Hon har inte varit så hästintresserad från början men det växte fram för några år sedan. De andra döttrarna har inte varit lika hästintresserade. Man får göra det man tycker är roligt!

Mats med dottern Emilia.
Mats med dottern Emilia.Foto: Åsa Torstensson

Du tränar även andra, berätta mer om det!

– Jag är utbildad lärare från början. Jag älskar att undervisa och tycker det är jätteroligt att se utvecklingen och framstegen. Jag slutade i skolans värld 2002 när min egen ryttarkarriär tog fart. Det spelar ingen roll på vilken nivå jag lär ut, om det är låg eller hög, jag brinner för att se ekipagen utvecklas. Sedan tror jag att det är viktigt med en positiv känsla. Det ska vara ett bra klimat när man tränar. Det ska vara roligt och trevligt för då utvecklas man som mest. Så tänkte jag i klassrummet också. Det känns som ett vinnande koncept.

Vad gör du en ledig dag? Finns det sådana när man har hästar?

– Nej, haha. Det finns det inte. Det är en livsstil. Jag umgås gärna med familj och barn när det är ”lediga” dagar, men det är alltid hästar inblandat på något sätt.

Annons

Hur ser din ryttarkarriär ut bakåt i tiden?

– Jag har ridit svår hoppning och jag red aktivt upp till 1,40 meter fram till i somras. Jag har hoppat fyra SM individuellt och två lag-SM. Jag har alltid tävlat, men jag började min elitsatsning när jag slutade som lärare och har hållit på sedan dess. Jag har egentligen inte slutat nu heller, utan jag har ett litet uppehåll eftersom jag fick ta bort min häst Jersey i somras. Jersey var väldigt bra och hade kunnat bli min nästa stjärna. Det har varit väldigt jobbigt för hela familjen. Han fick en akutskada i benet och det gick inte att göra något. Han var den där hästen som vi hade väntat på i så många år och det är det som gjort att jag lugnat det lite nu och jag stressar inte med att hitta en ny häst. Med det sagt så har jag inte lagt tävlingsstövlarna på hyllan, jag har bara ett uppehåll tills jag hittar rätt häst igen. Då kör jag!

Vad söker du hos din nästa häst?

– Det måste vara en arbetsvillig häst som tycker om att hoppa och som har lätt för sig. Det ska finnas det där lilla speciella i den som gör att den blir bra och det var det han hade. Bra hästar kostar väldigt mycket pengar och är svåra att hitta. Man får köpa en unghäst och hoppas att det blir bra.

Vem ser du upp till?

– Jag ser upp till folk som gör något fantastiskt i vardagslivet!

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag tycker om att läsa, men det är sällan det blir tid för det.

Du har spelat nyårsrevy i många år, berätta!

– Ja, det är lite av en dold talang kanske! Jag spelade i tio år i Mörbylångarevyn. Det var väldigt roligt och vi var ett roligt gäng. Jag har alltid tyckt om teater ända sedan jag var liten. Men det tog så himla mycket tid och i samband med att jag satsade på hästar så fick jag lägga ner det, men skulle chansen dyka upp igen skulle jag inte tacka nej – jag tyckte det var vansinnigt roligt.

Annons

Tre kändisar du skulle vilja bjuda på middag?

– Jag skulle tycka det var kul att bjuda en av världens bästa tränare och ryttare, Nelson Pessoa. Han har mycket att berätta och mycket erfarenhet att förmedla. Sedan skulle jag tycka det var roligt att ha med Zlatan. Han verkar vara en rolig person. Jag skulle även kunna tänka mig Julia Roberts, jag tycker hon är en duktig skådespelerska. Det blir en konstig blandning, men en spännande middag.

Vad skulle du bjuda på?

– Runda potatisar och kött. Det är favoriträtten i vår familj.

Vad ser du fram emot just nu?

– Jag ser fram emot att få leva, vara frisk och ha roligt. Ta tillvara på varje dag, man lever här och nu.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Mina fru, utan tvekan. Vi har alltid roligt ihop.

Mats Torstensson
Mats TorstenssonFoto: Åsa Torstensson

Namn: Mats Torstensson

Ålder: 56 år

Familj: Frun Åsa, och de tre döttrarna Julia, 31, Cajsa, 27, Emilia, 13 och barnbarnet Hugo, 3 år.

Bor: Jag köpte mitt föräldrahem i Kåtorp på Öland så vi bor där.

Kommer från: Se ovan! Jag är genuin Ölänning.

Aktuell som: Månadens profil, veckans profil och som tränare.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons