Annons

Missade stroke – behandlades för urinvägsinfektion

En person behandlades för urinvägsinfektion. När personen kom till sjukhus kunde man konstatera att hen drabbats av en stroke.
Publicerad 1 september 2023
Länssjukhuset i Kalmar.
Länssjukhuset i Kalmar.Foto: Agnes Aronsson

I juli uppmärksammade en närstående till en person på ett boende i Borgholms kommun att personen kändes varm och dessutom hade svårt att hålla i en glass. De fick dagen efter besked att personen hade en urinvägsinfektion och en antibiotikabehandling skulle sättas in. Det skulle i själva verkat röra sig om en stroke, det rapporterar Ölandsbladet.

Fyra dagar senare visade den boende en snabb försämring och var slapp i vänster sida. I en avvikelserapport står det att personal och närstående påpekar till sjuksköterskan att det kan vara en stroke, men sjuksköterskan ville först avvakta till medicinen mot urinvägsinfektionen gett effekt.

Annons

Samma kväll fördes personen till sjukhus i ambulans, där man konstaterade att personen hade en ”färsk stroke”.

Händelsen ska utredas enligt lex Maria.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons