GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mörbylånga och Mönsterås får stöd av Filminstitutet

I början på juni släppte Filminstitutet sin årliga skolbiorapport som visar att skolbio är på väg att återhämta sig efter pandemin. Rapporten visar även att skolbio anordnas framförallt i tätbefolkade kommuner med höga snittinkomster.
Publicerad 14 juni 2022
Foto: Mostphotos

– I en värld av rörliga bilder borde alla ha rätt till kunskap om filmens språk. Skolbio, samtal kring film och möjlighet till eget skapande borde alltså ha en självklar plats i skolans utbud. Denna rapport visar just på stora olikheter runt om i landet, vilket är mycket beklagligt, säger Malin Nygren, projektledare på Filminstitutet, i ett pressmeddelande.

Filminstitutet har som mål att öka filmkunnigheten hos barn och unga i hela landet.

”Som del av detta mål arbetar Filminstitutet för att filmvisning i skolan – oavsett om det sker på biograf eller inte – bygger på filmens kvalitet och en pedagogisk tanke. Detta förutsätter att skolpersonal får stöd och fortbildning inom filmpedagogik”, skriver man i ett pressutskick.

Filminstitutet ger därför ekonomiskt stöd till skolbio och annan filmpedagogisk verksamhet. Två kommuner som får ta del av stödet är Mörbylånga med 70 000 kronor och Mönsterås med 72 500 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.