Annons

Mordförsök på Öland bevittnades av barn – man får 16 års fängelse

Tidigt på morgonen den 19 juli larmas polis och ambulans till en bostad i ett samhälle utanför Färjestaden med anledning av ett grovt våldsbrott. En polispatrull anländer först till platsen och ser två blodiga personer ligga på en gräsplätt intill bostaden. En man i 40-årsåldern döms nu till fängelse för dådet.
Publicerad 8 september 2023
Kalmar tingsrätt, silhuett, kollage
Kalmar tingsrätt, silhuett, kollageFoto: Simon Karlsson

En av poliserna som först anländer till platsen ser att en av personerna på gräsplätten är täckt av blod. Det är en kvinna som var panikslagen och hade många skador på kroppen, på gräsplätten låg även en skadad man. I närheten av platsen befann sig även en yngre flicka som var ledsen och hade blod på tröjan, men som verkade vara oskadd. När ambulansen kom tog polismannen initiativet att köra ambulansen så att sjukvårdarna kunde avlastas och ta hand om kvinnan. Polismannen berättar att det var bland det värsta han upplevt under sin tid om polis. Han trodde inte att kvinnan skulle överleva – men mirakulöst gjorde hon det.

Misstankarna riktades mot den andra skadade personen på gräsplätten – en man i 40-årsåldern. Man misstänkte att han först knivhuggit kvinnan och sedan sig själv. Trots att de fick livshotande skador överlevde båda två.

Annons

Mannen hade attackerat kvinnan med kniv i bostaden och mannen berättar själv att han beslutade sig för att skada henne efter att kvinnan sagt att de skulle separera. Han berättar att han i början bara villa skära sig själv i armen för att kvinnan skulle förstå hur mycket familjen betydde för honom – men sedan gick något snett och kvinnan började skrika.

”Han började då hugga NN med kniven i armarna och han tappade sitt förstånd och sin besinning”, berättar mannen.

Ett av barnen berättar i förhör att denne knackade på toalettdörren, som sedan öppnades. Där såg barnet mamman och pappan och blod. Hon sprang sedan och knackade på hos grannarna.

Mannen döms nu för försök till mord och grovt barnfridsbrott. Påföljden bestäms till 16 års fängelse och utvisning på obestämd tid.

Han ska dessutom betala 370 000 kronor i skadestånd till kvinnan och 215 000 kronor till barnet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons