GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Morgnar är fantastiska - jag vaknar ju och är pigg!”

Det är inte helt dumt att i dessa pandemitider ha sin konst utställd utomhus, och att från din arbetsplats dessutom kunna se människor stanna för att titta på dina tavlor. Det är Pia Lindström-Stenholm den första att medge.
Pia Lindström-Stenholm tittar ut från Kika in, där hon just nu ställer ut ett urval av sina akrylmålningar.
Pia Lindström-Stenholm tittar ut från Kika in, där hon just nu ställer ut ett urval av sina akrylmålningar.
Foto: Privat

Pia Lindström-Stenholm bor förvisso i Färjestaden men hon ställer just nu ut sina akrylmålningar i konstpaviljongen Kika in mittemot Vänortsparken i Kalmar, och arbetar som pedagog på Tullbroskolan.

– Och därifrån ser jag Kika in. Jag ser folk stanna till och titta in - och det är verkligen jätteroligt. Det är en bra lokal för många, och väldigt uppskattad i dessa coronatider.

Det är andra gången som läraren, konstnären och zumbainstruktören Pia Lindström-Stenholm ställer ut på Kika in. I maj är ambitionen att ställa ut på biblioteket i Färjestaden, om läget tillåter det, och i sommar på BodenBoden konstrum i Stora Frö.

Hon målar allt som oftast med akryl.

– Jag tecknar med kol någon gång ibland, men det blir för det mesta akrylmålningar. Och jag älskar att måla stort. Gränsen för hur stora de får vara går typ vid min egen längd - för är de större får de inte plats i bilen, skrattar Pia.

Den konstnärliga ådran har alltid funnits där, även om Pias sätt att uttrycka sig har varierat genom åren.

– Jag är periodare. Det går inte riktigt att hålla på med allt på samma gång.

När började du skapa och hur har ditt konstnärskap utvecklats med tiden?

– 
Jag har alltid haft ett mycket starkt behov av att uttrycka mig, skriva, teckna, måla, sjunga, dansa, drama och det har bara blivit mer av allt! Jag utvecklar mig genom att få inspiration av andra och gå kurser samt att dela med mig av det jag lärt mig.

Hur skulle du beskriva dina tavlor för någon som aldrig sett dina verk?

– Det är nog halv-abstrakta naturupplevelser, där man kan ana vad jag har sett och tolkat på mitt sätt. Det har blivit mycket träd, gräs och stenar.

Du har en ateljé ute på gården?

– Det är en förutsättning för att det ska bli bra, att jag har en plats dit jag kan gå och bara ägna mig åt att måla eller bläddra i konstböcker och bli inspirerad.

– Fredagar, lördagar och söndagar kan jag gå in i min lilla målarbubbla, det vill säga gå ut i ateljén.

Och så håller du dig aktiv också, du är zumbainstruktör. Berätta mer!

– Jag har dansat själv i 15 år och hållit i pass i tre, på Actic i Kalmar och med Gymmix i Färjestaden. Det är en stor del av mitt liv, jag tänker på koreografi och passande låtar hela tiden.

Hur ser den typiska zumbautövaren ut?

– Det är verkligen alla sorter. Från 10 till 80 år och det alla har gemensamt är att de vill känna dansglädjen och delta på sina egna villkor. Vem du än är så ska du känna dig välkommen som du är. Dans är verkligen nyttigt - riktig glädje!

När kliver du upp på morgonen?

– Runt sex, såväl vardag som helg.

Vad står på frukostbordet?

– Kaffe, grovt bröd med mycket ost och gärna ägg.

Hur startar du helst dagen?

– Med att ha gott om tid, inte behöva stressa.

Vilken tid gillar du bäst?

– Morgnar är fantastiska… Jag vaknar ju och är pigg!

Vad gör du helst en ledig dag?

– Sitter med en stor tekopp i min öronlappsfåtölj, med en katt i knät. Där skriver jag dagbok och läser tidningen och efter några timmar äter jag frukost med min man.

Vad lyssnar du på?

– Eftersom jag är zumbainstruktör blir det mycket salsa, marenque, cumbia och reaggeton. Det innefattar även världsmusik som afro, indiskt, flamenco med mera. Jag lyssnar hela tiden efter nya härliga låtar och koreografier. Annars har jag lyssnat mycket på Rag'n'Bone Man på sistone.

Vad läser du?

– Just nu läser jag Johanna Mos Nattsångaren.

Vad tittar du på?

– Filmer och serier, gärna brittiska deckare. Annars sådant som Bron och Tunneln. Läskigt men bra. Och Tunna blå linjen! Vilka fantastiska karaktärer och skådespelare som gör rollerna så bra.

Vart går drömresan?

– Just nu: en tur norrut i Sverige. Husbil hade varit fint att ha i dessa coronatider.

Vem ser du upp till?

– Min vän Astrid är den första jag kommer att tänka på eftersom hon finns här i mitt liv. Hon har något så ovanligt som mod och civilkurage, och så är hon en närvarande lyssnare.

Om du får bjuda en kändis på middag, vem är det och vad bjuder du hen på?

– Det får bli Lars Lerin, som jag bjuder på trerätters i vårt nya uterum: Toast med räkor, något med potatisgratäng och sen äppelpaj. Det skulle nog uppskattas!

Pia Lindström-Stenholm

Ålder: 59 år.
Yrke: Pedagog och konstnär.
Familj: Min man Chrille och två katter, släkt och vänner.
Bor: Färjestaden.
Uppväxt: Uppvuxen i Vimmerby och Stockholm men har bott i Kalmartrakten i snart 30 år.
Beskriv dig själv med några ord: Engagerad i det jag gör, kreativ och positiv för det mesta. Men det finns även ett djupt allvar i mig.
Aktuell: Ställer ut på Kika in i Kalmar