Annons

Naturumen firar 50 år – startade på Öland

För 50 år sedan öppnade de första naturumen på Öland, Gotland och på Omberg. Det firar Naturvårdsverket med födelsedagskalas den 9 september.
Publicerad 7 september 2023
Naturum Trollskogen.
Naturum Trollskogen.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

Sedan de första naturumen öppnade på Öland, Gotland och på Omberg 1973 har 32 naturum över hela landet vid nationalparker och andra skyddade naturområden tillkommit. Naturum Trollskogen i Byxelkrok är ett av Sveriges äldsta och firar sina 50 år med bland annat guidning och glass till barnen den 9 september. Naturumet i Ottenby firar med barnguidning och fågelholksbyggning.

– Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om djur och växter i den omgivande naturen och om den geologi och kulturhistoria som format området, berättar Linda Sörnäs som samordnar landets naturum på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Sedan starten för 50 år sedan har naturum utvecklats från rum med enkla utställningar om natur till avancerade och interaktiva utställningar och ett rikt utbud av aktiviteter och guidningar. Numera har naturum tillsammans 1,7 miljoner besökare per år.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons