Annons

Nio kvarnar på Öland ska repareras – får bidrag från förening

Nio kvarnar på Öland har tilldelats bidrag för reparation.
Publicerad 3 april 2023
Arkivbild.Foto: Kalle Blake

Med stöd av medel från Konung Gustav VI Adolfs fond och Sparbanksstiftelsen Öland har Ölands Kvarnförening beslutat tilldela bidrag för reparationerna.

– Det är utifrån beskrivningar som ägarna har gjort. Kvarnarna ska besiktigas här i april, men det är mest vingar som är aktuella och något jordträ, säger Kennerth Gustafsson, ordförande Ölands Kvarnförening.

Annons

Bidragstagare är både hembygdsföreningar och privatpersoner. Kriterierna är att man är och har varit medlem i Ölands Kvarnförening, att kvarnen inte är inredd eller används i näringsverksamhet och ligger synlig längs större väg.

Kennerth Gustafsson, Ordförande Ölands KvarnföreningFoto: Privat

– För att få ett långsiktigt bevarande av kvarnarna får de bidrag för vissa bitar, men man måste också fullfölja helheten. Därför gör vi en byggbesiktning innan jobbet startar.

Storleken på beloppen varierar beroende på vilka åtgärder som bedöms nödvändiga vid byggmöte. Det finns också ett antal krav som måste vara uppfyllda gällande reparationen för att bidraget skall betalas ut.

– Normalt sett får man 20 000 för nya vingar och 35 000 för en gångås, det är i den storleksordningen.

Aktuella kvarnägare kommer att kallas till byggmöte under våren.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons