Annons

Nu är uttern tillbaka på Öland – efter över 50 år

Två överkörda uttrar har på kort tid hittats i Borgholm på Öland. Trots att det aldrig är kul med överkörda djur så finns det något positivt i det – att uttrarna är tillbaka.
Öland • Publicerad 3 februari 2022
Foto: Lightpoet/Mostphotos

I början av december blev eftersöksjägaren Kenth Jönsson kontaktad för att ta hand om en påkörd utter på Öland, vilket Ölandsbladet var först med att berätta om. Kort därefter får han samtal om ytterligare en påkörd utter, utanför Köpingsvik.

– Det var ju rätt så stort för jag har knappt sett en utter innan på Öland och jag har hållit på i 35 år, säger Kenth Jönsson till SVT Nyheter Småland.

Annons

– Det är ovanligt. Det är första gången jag har varit med om detta. Jag trodde inte det var en utter, det kunde ha varit en grävling.

Uttern försvann från Öland under 60-talet till följd av miljögifter som DDT och PCB. När PCB förbjöds i Sverige tog det 15 år innan man kunde se en ökning av utter och säl i landet.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons