GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu ska det spanas på signalkräftor på Öland

I september kommer det att spanas på kräftor i öländska vatten. Det är Sportfiskarna som har fått i uppdrag av länsstyrelsen att undersöka förekomsten av flod- och signalkräfta på Öland.
Publicerad 9 september 2021
Signalkräftan har bredare klor än flodkräftan.
Signalkräftan har bredare klor än flodkräftan.
Foto: Mostphotos

Bakgrunden till undersökningen är att Öland är ett skyddsområde för flodkräfta, vilket betyder att det inte ska förekomma signalkräfta i öländska vatten.

Det är viktigt att hålla signalkräftan borta från skyddsområdet då den är bärare av kräftpest. Signalkräftan tål sjukdomen, men flodkräftan dör om de smittas. Det har inneburit att signalkräftan har ökat i antal och flodkräftans bestånd har minskat dramatiskt. Flodkräftan är numera rödlistad och akut hotad.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.