GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu vankas det drakfest

I fjol ställdes den populära Drakfesten på Öland in. I år blir den av – om än lite senare än vanligt.
Publicerad 31 augusti 2021
Foto: Mostphotos

Det är föreningen Öland Vindfestival som bjuder in till Drakfest på Bårby borg den 4 september. I vanliga fall brukar Drakfesten gå av stapeln på nationaldagen men i år firar man istället höstens intåg.

Drakfesten inleds klockan 13.00 med att Ölands Blåsensemble börjar spela och därefter släpps drakarna upp i luften och picknickkorgarna plockas fram.

– Man kommer dit, slår sig ner i gräset och flyger lite drake och har trevligt. Självklart hoppas vi att det kommer en del folk. Jag vet att man har byggt drakar på vissa skolor på Öland och under sommarlovsaktiviteter, säger Lars Fager på föreningen Öland Vindfestival.

Under festen delas det även ut diplom i kategorierna; Först upp, högs flygande draken, bästa hemmabygget, vackraste draken och olyckskorpen.

Om man inte har flugit drake innan, vad ska man tänka på?

– Många har pinnarna neråt, men de ska vara på ovansidan av draken. Då funkar seglet bättre och vinden tar tag på rätt sätt. Då behöver man inte springa igång en drake. Alla springer och springer, men det räcker med att hålla upp draken med vinden i ryggen. På Öland blåser det nästan alltid så det brukar inte vara några problem.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.