Annons

Ny satsning för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre

Borgholms kommun gör just nu en satsning tillsammans med Region Kalmar län för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Kommunens äldrelots, Eva Sjökvist, samt Monika Sellden som är distriktssköterska på Hälsocentralen, besöker personer som är 80 år och äldre i ensamhushåll och som inte har hjälp av hemtjänst.
Publicerad 29 september 2023
På bilden tar Ingrid Nilsson emot besök av Eva Sjökvist och Monika Sellden, som förutom att ge tips på aktiviteter även ser hur det är med hälsan och tar ett blodtryck.
På bilden tar Ingrid Nilsson emot besök av Eva Sjökvist och Monika Sellden, som förutom att ge tips på aktiviteter även ser hur det är med hälsan och tar ett blodtryck.Foto: Pressbild/Borgholms kommun

Målet med Monika Selldens och Eva Sjökvists besök är att fånga upp personer som upplever ofrivillig ensamhet och att lotsa dem till aktiviteter som ger möjlighet till umgänge och sällskap.

Fram till årsskiftet är tanken att de ska hinna besöka så många som möjligt inom Borgholms kommun, och varje besök tar ungefär en timme. Alla som är aktuella för besök får brev på posten i förväg, innan Monika Sellden ringer och bokar in en tid.

Annons

Ensamhet påverkar den fysiska och psykiska hälsan negativt, och har även en negativ påverkan på livskvaliteten. Ofrivillig ensamhet skapar också ett större behov av hälso- och sjukvård.

Projektet finansieras av stadsbidrag och projektet gör att Eva och Monika kan få en bild av vilka aktiviteter som saknas i Borgholms kommun. De kan även fånga upp annan ohälsa.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons