GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ölands djur- och nöjespark ska böta kvarts miljon

Ölands djur- och nöjespark döms av kammarrätten att betala 250 000 kronor i sanktionsavgift på grund av osäkra lekredskap och hoppborgar. Det är en betydligt mindre summa än den Konsumentverket begärde om två miljoner. Det rapporterar Dagens Juridik.
Publicerad 11 januari 2022
Förra entrén till Ölands Djur & Nöjespark vid brofästet i Färjestaden på Öland.
Förra entrén till Ölands Djur & Nöjespark vid brofästet i Färjestaden på Öland.

Det var den 24 juli 2019 som Konsumentverket tog emot en anmälan som gällde trasiga lekredskap på en lekplats vid Ölands djurparks område. I anmälan redogjordes även för hur två hoppborgar utan övervakning tömts på luft där tömningen av luft reglerats genom en timer.

Ett vittne, en mamma som var på plats i nöjesparken, har berättat att en av hoppborgarna tömdes på luft utan övervakning. Det ledde till att hennes barn och andra barn inte kunde ta sig ut ur den på egen hand. Enligt vittnet fanns det ingen personal på området som kunde ingripa i den farliga situation som uppstod då hoppborgen började falla ihop med barnen i den.

Anmälaren skickade in bilder och under handläggningen av tillsynsärendet konstaterade Konsumentverket ytterligare brister. Konsumentverket ansåg bland annat att nöjesparken uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot lagen genom att tillhandahålla lekredskap som inte uppfyller kraven på säkerhet. Kammarrätten i Göteborg anser att det finns grund att ålägga bolaget att betala en sanktionsavgift om 250 000 kronor.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.