Nyutbildade reparatörer ska bevara Ölands kvarnar

I våras gick Ölands Kvarnförening ut med att det var brist på utbildade kvarnreparatörer och att väderkvarnarna på Öland riskerade att förfalla. Nu har föreningen utbildat sex nya kvarnreparatörer.
Publicerad 18 september 2020
De som genomgått utbildningen är: Karl-Erik Willsund, Felix Witte, Andres Colacci, Olof Sigvardsson, Göran Eriksson, Joakim Zickert
De som genomgått utbildningen är: Karl-Erik Willsund, Felix Witte, Andres Colacci, Olof Sigvardsson, Göran Eriksson, Joakim ZickertFoto: Pressbild

Föreningen fick ett bidrag från Konung Gustaf VI Adolfs fond för att upprätta en kvarnreparatörutbildning. Utbildningen sjösattes och flera personer anmälde intresse för utbildningen. Efter en 33 dagar lång utbildning har man nu sex utbildare kvarnreparatörer som ska hjälpa till med att bevara öns väderkvarnar.

– Det känns jättebra och det är väldigt duktiga killar som har genomgått utbildningen. Det har varit väldigt lärorik för dem. De flesta är är erfarna, snickare och yrkesmän. De har fått upp ögonen för det här nu, Kennerth Gustafsson, ordförande Ölands Kvarnförening.

Kennerth Gustafsson, ordförande Ölands Kvarnförening.
Kennerth Gustafsson, ordförande Ölands Kvarnförening.Foto: Privat

Flera av de utbildade personerna är snickare i grunden, men trots det krävs en gedigen utbildning för att ge sig i kast med att reparera väderkvarnarna.

– En del tror att det bara är att skicka dit en snickare, men så är det inte. Det är mycket trix för att få till det. En gångås som väger 700-800 kilo kan man inte bolla med hur som helst.

Under utbildningen har deltagarna fått ta motorsågskörkort vilket de har använt för att såga ner senvuxen gran som används till vingarna på kvarnarna.

– Vi har under kursens lopp reparerat en kvarn i Greby som hade alla brister man kan ha. Det är en av Ölands finaste kvarnar nu. Vi har även varit vid den så kallade kronprinsen och gjort nya vingar till den.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.