GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öländsk läkare kammade hem läkarpris: ”Den finaste utmärkelsen man kan få”

Allmänläkaren och verksamhetschefen Åke Åkesson prisades med Läkarförbundets hederspris för sitt ledarskap på Borgholms vårdcentral.
Öland • Publicerad 21 november 2022
Åke Åkesson, vinnare av Läkarförbundets hederspris "Läkare som Leder" 2022.
Åke Åkesson, vinnare av Läkarförbundets hederspris "Läkare som Leder" 2022.Foto: Liisa Eelsoo

Det är en glad Åke Åkesson som KalmarPosten kontaktar efter vinsten i början av november. Under flera år har han lett Borgholms vårdcentral där han är allmänläkare och verksamhetschef.

– Det är fantastiskt roligt, det är den finaste utmärkelsen man kan få, säger Åkesson.

Och varför det är just han som vunnit har han ett rakt och tydligt svar på:

Det är med hjälp av fantastiska kollegor ute på Borgholms vårdcentral.

– Jag tänker att det bästa sättet att mäta ledarskap på är att se vad det lett till och under åren har Borgholms vårdcentral kommit att bli en ledande vårdcentral. Det är alla mina medarbetare som ligger bakom den förtjänsten, min roll har bara varit att skapa förutsättningarna för en bra verksamhet, säger Åke.

Så du delar priset med dina kollegor?

– Jag har ju prisats för bra ledarskap, men verksamheten är inte jag utan alla medarbetare.

Motiveringen lyder:

”Med sitt ledarskap har Åke visat vad en välbemannad hälsocentral med god arbetsmiljö kan åstadkomma. Genom att lyssna på personalen parallellt med att tillgodose patienternas behov har han tagit fram en modell som blivit känd i hela Sjukvårdssverige. Med stor kreativitet och initiativförmåga samt en stark vilja att förbättra förutsättningarna för läkarna i primärvården har Åke bevisat att visionen om en god och nära vård är möjlig att uppnå.”

Prissumman är 25 000 kronor.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.