Annons

Öländska Håkans lampor gör internationell succé: ”Ger mycket energi tillbaka”

Hunden Niola blev inspirationen till Håkan Snälls första egengjorda siluettlampa. Sedan dess har han sålt hundratals lampor årligen, både inom landet och utomlands.
Publicerad 12 februari 2023
Håkan Snäll med hunden Niola.
Håkan Snäll med hunden Niola.Foto: Hedda Ottestam
Fakta

Håkan Snäll

Namn: Håkan Snäll

Ålder: 58 år

Bor: Mörby, Öland

Kommer från: Jönköping

Familj: Hunden Niola

Arbete: Kvalitetschef på Modig Machine Tool i Snurrom samt driver företaget Mörby Design

Det är en ovanligt solig dag i januari när KalmarPosten hälsar på hemma hos Håkan Snäll på norra Öland. Både Håkan själv och hunden Niola kisar mot de bländande strålarna.

– Nu hade vi tur med vädret, säger han, medan han visar runt bland de olika byggnaderna på gården. Förutom själva bostadshuset finns det även flera lador som gjorts om till arbetsrum, torkrum och show room.

Annons

Till vardags pendlar Håkan till Kalmar för att jobba, men på kvällarna och helgerna ägnar han sig åt sin stora hobby: siluettlampor i trä. Motiven ritar han i datorn utefter egenfotograferade bilder. Sedan skärs de ut med hjälp av en egenkonstruerad CNS-styrd fräs.

Håkans första lampa föreställande en siluett av hunden Niola.
Håkans första lampa föreställande en siluett av hunden Niola.Foto: Privat

– Egentligen byggde jag den här maskinen för att kunna göra funktionella träleksaker, typ en traktor, som man kunde ha till barn och barnbarn. Sen började jag experimentera med olika plattor som jag fräste former i. Då hittade jag en fin bild på hunden som jag fräste ur, tittade på den och tänkte ”wow, den kan man sätta en lampa bakom”, säger Håkan.

Sagt och gjort lackades hundsiluetten med svart färg och lampor monterades på baksidan.

– Det blev jättebra, och på den vägen är det. I dag har jag över 400 olika motiv.

Siluetterna ritas upp i datorn innan de skärs upp i trät med hjälp av en CNS-styrd fräs.
Siluetterna ritas upp i datorn innan de skärs upp i trät med hjälp av en CNS-styrd fräs.Foto: Hedda Ottestam

Nu har det gått nästan fyra år sedan den första lampan skapades och hobbyn har växt till en verksamhet där lampor säljs både till Öland och Sverige – men också utomlands.

– Längst bort har nog varit USA. Sen har jag bland annat skickat lampor till Luxemburg, Tyskland, Italien, England, Danmark och Finland. Luxemburg ville ha bilar, Saab -99 och -96, och USA ville också ha en Saab -96a. Sen har det varit mycket hästar till Finland och taxar till Norge. Jag har inte riktigt lyckats med älgar i Tyskland men det borde gå eftersom tyskar är så intresserade av älgar och svensk natur.

På baksidan fästs små lampor och vägghängen.
På baksidan fästs små lampor och vägghängen.Foto: Hedda Ottestam

Responsen på lamporna har varit enorm.

– Jag får jättemycket tackmejl och handskrivna kort från folk som är nöjda med sina lampor, och det betyder jättemycket. Det ger jättemycket energi tillbaka till att utvecklas och skapa nya motiv.

Vad är det som är så roligt med just det här?

– Att skapa. Just att sitta och rita motiv i datorn och sen gå ut och fräsa och få det i handen – det är tillfredsställande. Och att få till det omöjliga, att fräsa små, smala väggar och att man får tänka till i vilken ordning du kan fräsa det i för att det inte ska gå sönder. Till exempel på bilarna fräser jag vindrutan som bara är 1,5 millimeter tjock och det är många som inte förstår hur det håller. Sånt är roligt, att få utmana sig själv lite grann.

En lampa i form av en bil på gång.
En lampa i form av en bil på gång.Foto: Hedda Ottestam
Annons

Var hittar du inspiration någonstans?

– Dels får jag mycket idéer från kunder och sen nu när det till exempel är alla hjärtans dag snart försöker jag tänka ut vad för motiv som kan passa till det, bland annat har jag precis gjort några kärlekspar. Jag försöker tänka till vad som kommer under året.

Till den senaste Skördefesten stod den nya satsningen klar – ett show room.

– Det gjorde att jag kunde visa upp lamporna på ett annat sätt. Tidigare har jag fått hålla upp en packad lampa men det ger inte så mycket. Nu ser man hur dem ser ut och hur de lyser på väggen. Jag kommer åka runt på lite olika utställningar i sommar, jaktmässor, hundmässor, hästmässor och så för att visa upp lamporna. Sen är jag också med i massa olika grupper på Facebook där man får tag i de riktiga ”nördarna”.

bild 1/8
Håkan Snäll tittar ut från sitt show room.
Show room för olika motiv.
Lampa föreställande tre väderkvarnar.
Gamla vattentornet i Kalmar som lampa.
Älglamporna är populära hos tyskarna, enligt Håkan.
Lampa i form av en tax.
Omringad av åkrar ligger gården där lamporna tillverkas.
Hunden Niola gav inspiration till Håkans första lampa.
Håkan Snäll tittar ut från sitt show room.
Show room för olika motiv.
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons