Ölandsklass blev länsmästare: ”Har kämpat så”

Är bästa klass på att ta andra färdmedel än bilen till skolan.
Publicerad 27 oktober 2020
Foto: Mörbylånga kommun

70 skolklasser i Kalmar län har tävlat om vilken klass som lyckas ta sig längst genom att gå, cykla eller åka buss under fem veckor. När utmaningen summerades den 16 oktober stod det klart att klass 5B på Smaragdskolan i Färjestaden gick segrande ur striden efter att ha inkasserat hela 966 kilometer. Klass 5B belönades inte enbart med en femkamp för hela klassen – eleverna fick också viktig kunskap under veckorna.

– Eleverna har fått en fördjupad kunskap om vad hållbar utveckling är och hur man bör leva för att bidra till det. Genom att ta cykeln istället för att åka bil påverkar man både miljön och sin hälsa på ett enkelt och positivt sätt, säger Cecilia Hempel, pedagog på Smaragdskolan, i ett pressmeddelande.

Nästan var femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen till skolan med bil. Ett par elever i klass 5B och 5C anser att det var bra att eleverna fick prova på andra färdmedel:

"Det som har varit roligast är att vi har kämpat så under de här veckorna med att gå och cykla och sen i slutet så får vi ett pris för det"

"Bra att vi får lära oss om miljön och att vi kan göra något för att påverka den".

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.