Ölänning åtalas – ska ha anklagat lantbrukare för att ha sex med djur

Publicerad 16 mars 2023 • Uppdaterad 17 mars 2023
Kalmar tingsrätt, arkivbild.
Kalmar tingsrätt, arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

En man i 50-årsåldern, skriven på Öland, åtalas för flera fall av grovt förtal. Förtalen ska ha varit riktade mot en annan man, också i 50-årsåldern, som arbetar med lantbruk i västra Sverige.

Det var 2018 som ölänningen via en blogg för djurrätt och på Facebook ska ha lagt ut en video där någon som liknar lantbrukaren berättar att han har sex med djur. I videon nämns även lantbrukarens namn. På Facebook har ölänningen 5000 vänner och videon ska ha delats över 630 gånger.

Efter detta ska lantbrukaren ha fått motta flera hotfulla meddelanden från olika personer. Bland annat har det stått att han är ett avskum, att han borde skjutas på plats och liknande.

I förhör berättar lantbrukaren att han tror detta skett efter att han uttryckt sitt stöd för en minkuppfödare.

Den misstänkte ölänningen nekar till brott och menar att han bara fått videon skickat till sig och sedan delat den. Anledningen ska ha varit att uppmärksamma ”det verkliga brottet”, vilket enligt ölänningen är att lantbrukaren föder upp och slaktar djur.

Under 2022 ska ölänningen ha lagt ut videon vid ytterligare två tillfällen. Därför åtalas han nu för tre fall av grovt förtal.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.