Annons

Ölänning bakom diabetesföretag – kan vinna entreprenörspris

Ölänningen Emma Sturesson, 24 år, tillsammans med sin sambo Anton Olsson ligger bakom företaget Diabetic box. Paret är nu finalister i ICAs Entreprenörspris i kategorin ”Årets lokala hjälte junior 2022”.
– Det är jättehäftigt att få den uppmärksamheten, säger Emma Sturesson.
Publicerad 16 februari 2022 • Uppdaterad 17 februari 2022
Anton Olsson och Emma Sturesson.
Anton Olsson och Emma Sturesson.Foto: Privat

Emma och Anton driver företaget Diabetic box på heltid från Karlskrona. Syftet med företaget är att göra vardagen för personer som lever med typ 1-diabetes både enklare och roligare. De erbjuder nämligen boxar som innehåller bland annat livsmedel, roliga stickers till sensorn, recept, erbjudanden och mycket annat.

När Emma träffade Anton fick hon reda på att han hade diabetes typ 1. Hon fick ta del av hans vardag med insulinpump och sensor. Emma började läsa på om sjukdomen och ifrågasatte vissa saker som gick på rutin hos sin sambo. Till exempel om varför han alltid åt samma märke och smak på druvsocker. Tillsammans började de leta efter alternativa produkter och märken.

Annons

Det var där idén om en diabetesbox växte fram. De ville hjälpa andra personer som lever med diabetes att upptäcka alla alternativ och roliga produkter som det finns att ta del av, och samtidigt förenkla vardagen. De beslutade sig även för att skänka pengar till diabetesforskningen för varje box de sålde.

Av över 200 nominerade är nu paret en av finalisterna i ICAs Entreprenörspris i kategorin ”Årets lokala hjälte junior 2022”.

Emma Sturesson framför en pall med boxar som ska skickas ut.
Emma Sturesson framför en pall med boxar som ska skickas ut.Foto: Privat

– När vi såg att vi var nominerade tittade vi på varandra med halvöppen mun. Är det här sant? Det är jättehäftigt att det uppmärksammas, speciellt då vi fokuserar på diabetes som inte lyfts så mycket. På ett privat plan är det jättekul att ens arbete syns och att man blir uppmärksammad för sitt entreprenörskap, säger Emma Sturesson.

Om ni skulle vinna, vad skulle ni göra för prispengarna på 100 000 kronor?

– Framförallt är det viktigt att lyfta diabetes på olika sätt. Vi skulle kunna använda pengarna för att synas mer och kanske vidareutveckla sommarlovsboxen som vi skickar ut till barn som lever med diabetes. Vi har alldeles precis lanserat MyMellis, som är ett sorts komplement till fruktkorgen med blodsockersmarta produkter på arbetsplatsen. Det finns allt möjligt att använda pengarna till.

Vinnarna utses genom en allmän omröstning på ICAs hemsida samt av ICAs Entreprenörspris jury. Röstningen pågår mellan den 15 februari - 17 mars.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons